Subiect de interes: Sfintele Taine
marți, 1 august 2017
de Pr. Cristian Stavriu | Vizionări: 2492
Parohia Afumați I / Duminica a opta după Pogorârea Duhului Sfânt/
Înmulțirea Painilor2017 /
Predică despre Sfânta Euharistie
Predica Ortodoxa /
Pr. Cristian Stavriu / DUMINICA A OPTA DUPĂ POGORÂREA DUHULUI SFÂNT
ÎNMULȚIREA PÂINILOR 2017
Sf. Ap. Ev. Matei 14, 14-22„În vremea aceea Iisus a văzut mulţimea de oameni şi I s-a făcut milă de dânşii şi a tămăduit pe toţi bolnavii lor. Iar când s-a făcut seară, s-au apropiat de Dânsul ucenicii Săi şi I-au zis: locul acesta este pustiu şi iată e târziu; deci dă drumul mulţimilor, ca să se ducă în sate să-şi cumpere de mâncare. Iisus însă le-a răspuns: nu trebuie să se ducă; daţi-le voi să mănânce. Dar ei I-au spus: nu avem aici decât numai cinci pâini şi doi peşti. Atunci El a zis: aduceţi-le aici la Mine. După aceea a poruncit oamenilor să şadă pe [...]
citește tot articolul
marți, 25 iunie 2013
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 5052
Despre împărtășirea cu vrednicie și cât de des trebuie să ne împărtășim - Teofan Zăvorâtul
„Încă din vechime, de la moși și strămoși, familia noastră ține obiceiul de a se împărtăși și spovedi în cele patru posturi. În parohia noastră sunt alte câteva familii care fac la fel, și deja nimeni nu se mai miră. Mie îmi vine însă dorința de a spori acest număr de împărtășanii: măcar de două ori în Postul Mare și de două ori în Postul Nașterii Domnului, ba și de alte ori. Dar dacă faci așa ceva în parohia noastră, toți bagă de seamă, și încep discuțiile, iar eu nu vreau asta. Aș putea să-mi îndeplinesc dorința în altă parohie? Știu un preot care se bucură foarte mult când cineva se împărtășește des și îi sfătuiește pe toți să facă asta. La el m-aș și duce.”
Se poate.
Dorința [...]
citește tot articolul
marți, 15 ianuarie 2013
de Simeon Kraiopoulous | Vizionări: 3542
De-ar ști oamenii cât de importantă este Biserica, de-ar ști că numai în Biserica cea UNA își pot găsi mântuirea - ea fiind trup al Domnului Hristos - ar căuta cu toată ființa lor să vină spre ea, să facă parte din ea și să vieze în ea. Iată că vrajmașul diavol prin „dezbină și stăpânește” a reușit să fărâmiteze creștinătatea ca mai apoi prin protestanții - care nu au înțeles ce este aceea „BISERICA” - a făcut să existe astăzi peste 30.000 de secte (care nu se înțeleg între ele și mărturisesc diferit credința). Părintele Simeon Kraiopoulos legându-se de cuvintele și întâmplările Sfintelor Scripturi ne arată importanța Bisericii și faptul că:
Hristos trimite la Biserică
Dar,
ca să rămânem aproape de lucruri și să nu se rătăcească iarăși omul, să spunem că în Biserică există o [...]
citește tot articolul
miercuri, 31 octombrie 2012
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 3678
Î
n viața noastră se petrec adesea lucruri pe care nu le înțelegem, nu le percepem scopul și lucrarea iar neavând o perspectivă intuitivă în duh ortodox ne frământăm, cârtim, tulburăm fără noimă neînțelegând Taina Suferinței. Uneori această înțelegere vine mai târziu când mintea și duhul din noi se „coace” și începe să vadă mai limpede „nu ca în oglindă și ghicitură” ci din perspectiva inspirației divine. Părintele Simeon Kraiopoulos ne pune în atenție un episod evanghelic în tandem cu ceea ce se petrece în viața noastră de zi cu zi spunându-ne că:
Domnul se milostivește de noi căci Suferința vine nechemată.
Pericopa evanghelică -
Învierea fiului văduvei din Nain:
,,a mers Iisus într-o cetate ce se numea Nain. Împreună cu El erau destui ucenici și mulțime multă. La ceasul când se apropiau de [...]
citește tot articolul
joi, 31 mai 2012
de Nicolae Velimirovici | Vizionări: 3777
Pentru omul modern cu siguranță Taina Spovedaniei, Taina Pocăinței sunt lucruri de luat în râs, sunt practici medievale și însușite de oameni slabi, proști și înapoiați. Dacă ar ști „omul” cât de importantă este această Taină, câtă binecuvântare, fericire, eliberare, sănătate primește de pe urma ei s-ar îngrămădi să purceadă la ea. Iată cum Sfântul Nicolae Velimirovici scrie:
Cuvântul către meseriașul Pavel T., despre Sfânta Spovedanie
Ai vrea să afli dacă Spovedania este neapărat necesară. Înainte-vreme mergeai mai des la spove-danie, dar te-ai oprit deoarece cineva te-a ironizat pentru acest lucru.
Nu trebuia s-o înterupi! Pe cine n-au ironizat oamenii?
Știi ce le-a spus acestora Cel văzător cu duhul?
„Vai vouă, care râdeți acum! Căci vă veți tângui și veți plânge!” (Luca, 6, 25).
Îmi scrii că în [...]
citește tot articolul
miercuri, 15 februarie 2012
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 10302
Adesea omul merge Sfântul Maslu, la Moliftele Sfantului Vasile și la alte rugăciuni pentru sănătate dar fără a conștientiza faptul că suferința lui, boala lui, necazurile lui sunt o îngăduință a lui Dumnezeu. De ce are omul aceste necazuri? Aceasta ar fi întrebarea pe care trebuie să și-o pună fiecare deoarece prin suferință Dumnezeu vrea să ne atragă atenția asupra unor lucruri din viața noastră. Lupta cu suferința pănă la urmă ajunge să devină o rugăciune către Dumnezeu, Singurul în măsură să ne ajute, și pe de altă parte conștientizarea faptului că avem nevoie să ne schimbăm viața, să devenim bine plăcuți Domnului. Când toate acestea se vor fi întâmplat atunci putem fi siguri că vindecarea, izbăvirea, pacea, liniștea și împlinirea încep să-și facă loc în viața noastră. Cum să facem acest lucru? [...]
citește tot articolul
joi, 9 februarie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 2780
Rațiunea întotdeauna ne joacă feste și adesea oamenii predispuși spre a înțelege lucrurile prin propriile puteri sunt nesăbuiți. Omul modern este deasemenea un uzurpator al stăpânirii lui Dumnezeu prin modul lui de a se ridica mai presus de cele pe care le poate înțelege și tălmăci. Oamenii mari de știință au ajuns să se smerească abia la întâlnirea cu veșnicia sau cu un eveniment ce le punea în pericol întreaga existență și înțelegeri bazate pe rațiune. Oamenii simpli și credincoși au fost dintotdeauna mai luminați de Dumnezeu deoarece prin smerenia lor au fost capabili să primească darurile lui Dumnezeu fără a se înălța, fără a se trufi. Acesta este un motiv pentru care anume lucruri Dumnezeu nu ni le descoperă și ne lasă să ne chinuim. Sfântul Teofan Zăvorâtul pornește în tâlcuirea lui de la cuvintele [...]
citește tot articolul
marți, 31 ianuarie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4699
Agheasma mare, este apa care se sfințește de către preoți sau episcopi în Biserica Ortodoxă în ajunul bobotezei cât și în ziua praznicului. Aceasta se face în amintirea Botezului Domnului când considerăm că la prezența Mântuitorului apa Iordanului s-a sfințit. Această sfințire are o slujbă aparte în care preotul sau episcopul slujitor invocă sfințirea apei prin intemediul Duhului Sfânt. Această apă numită și Agheasma Mare se sfințește doar o dată în an și se consumă de toți credincioșii ortodocși ca o binecuvântare deosebită, pentru spor în viața duhovnicească, în lupta cu patimile dar și cu vrajmașii vazuți și nevăzuți.
Agheasma mare se consumă pe o perioada de 8 zile, de la 6 ianuarie, până la 14 ianuarie – odovania praznicului.
Ea se consumă dimineața pe nemâncate înainte de anafură. În perioada [...]
citește tot articolul
miercuri, 25 ianuarie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 5229
Proscomidia este actul Liturgic în timpul căruia se afierosesc și se sfințesc darurile de pâine și vin care la momentul epiclezei din timpul Sfintei Liturghii devin adevărat Trupul și adevărat Sângele lui Hristos. Mai jos veți urmări pe părintele profesor Ștefan Negreanu care prezintă într-o înregistrare video PROSCOMIDIA. Este o prezentare care ar trebui să fie dăruită și cunoscută tuturor credincioșilor creștini ortodocși pentru a înțelege cu adevărat măreția acestui act, măreția credinței celei adevărate și chipul în care Dumnezeu se dăruiește pe sine drept măritorilor creștini.
Proscomidia, care are locul in schevofilax, infatiseaza locul Capatanii, in care a fost rastignit Hristos, unde se spune ca zace craniul protoparintelui Adam; mai arata ca "aproape era mormantul unde a fost rastignit". Locul acesta al Capatanii [...]
citește tot articolul
joi, 3 noiembrie 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4405
Rugăciunea este mama faptelor bune, este momentul în care conversăm cu Dumnezeu, intrăm în comuniune cu El, ne împărtășim de acele binecuvântări care se revarsă asupra noastră cu această ocazie. În chip mistic în timpul rugăciunii are loc o transformare a noastră, dobândim nișt energii. Acest lucru trebuie să-l conștientizăm și acele „energii” dobândite prin taina rugăciunii să le convertim în lupta cu sinele. Toate aceste taine le puteți înțelege din înregistrarea audio de mai jos unde părintele Ignatie Trif le explică în chip deosebit!
www.catehetica.ro - Puterea Rugăciunii - Taina Rugăciunii
br />
[...]
citește tot articolul