Subiect de interes: Teofan Zavoratul
marți, 16 iulie 2013
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 5185
Despre învățarea Evangheliei pe dinafară - sfântul Teofan Zăvorâtul
„Am citit Evanghelia nu o dată, dar rareori mi-a rămas ceva în memorie. Ca atare, de multă vreme doresc să învăț Evanghelia pe dinafară, însă din lenevire aceasta a rămas o dorință deșartă, neîmplinită. Acum, în cele din urmă, m-am hotărât s-o îndeplinesc, și iată că am învățat deja câteva capitole. Este bine?”
Este foarte bine! Ce cuvinte sunt pentru noi mai de preț decât cuvintele Mântuitorului nostru, și cu ce să ne sfințim mintea și memoria, dacă nu cu ele?
Ați descoperit, fără să știți, regula Sfântului Pahomie. acesta cerea ca monahii lui să știe pe dinafară Psalitarea și Evanghelia sau chiar întregul Noul Testament, și aveau lege ca oricând aveau timp liber să rostească ceva din cele învățate pe dinafară, cugetând [...]
citește tot articolul
marți, 9 iulie 2013
de Cristian Stavriu | Vizionări: 5349
Despre lupta cu iubirea de stăpânire -
Sfântul Teofan Zăvorâtul
„Adeseori se strecoară în tonul meu o notă de insistență; nu suport să fiu contrazisă, și deseori îmi jignesc aproapele vorbind tăios.”
Mai pe șleau, ar fi trebuit să ziceți:
„Vreau să fiu împărăteasă în cercul meu, ca totul să se miște după porunca mea.” Aceasta este iubirea de stăpânire, una dintre fiicele întâi-născute ale trufiei, tovarășa întărâtării și a mâniei.
Iată în care tagmă vă așează mișcările și faptele ce se strecoară câteodată în dumnevoastră!
Vedeți și singură că trebuie să vă îngrijiți a tăia în fașă, ca din mici cum se arată acum să nu se facă mari și să nu facă din dumneavoastră o persoană insuportabilă, nesuferită de oameni și dezgustătoare înaintea lui Dumnezeu - și apucați-vă de asta [...]
citește tot articolul
miercuri, 26 iunie 2013
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 6016
Despre lupta cu osândirea și vorbirea de rău - Sfântul Teofan Zăvoratul
Osândirea atrage asupra omului o judecată aspră.
În loc să ne osândim aproapele trebuie să ne rugăm pentru el.
Trebuie să ne schimbăm pe noi înșine, nu pe alții
„Mă las furată de discuții și cad în păcatul osândirii. Mă strădui să nu osândesc și să nu vorbesc de rău. Atâta timp cât tac din gură nu se întâmplă nimic, dar cum încep să vorbesc parcă mi se întunecă mințile: când îmi vin în fire am vorbit deja de rău o grămadă.”
Pentru asta, bineînțeles, nu sunteți de lăudat, însă mustrarea care vi se cuvine e micșorată mult de aceea că vă băgați de seamă singură acest neajuns și aveți dorința de a scăpa de el. Continuați așa.
De fiecare dată când vedeți că faceți această greșeală mustrați-vă singură după [...]
citește tot articolul
marți, 25 iunie 2013
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 5118
Despre împărtășirea cu vrednicie și cât de des trebuie să ne împărtășim - Teofan Zăvorâtul
„Încă din vechime, de la moși și strămoși, familia noastră ține obiceiul de a se împărtăși și spovedi în cele patru posturi. În parohia noastră sunt alte câteva familii care fac la fel, și deja nimeni nu se mai miră. Mie îmi vine însă dorința de a spori acest număr de împărtășanii: măcar de două ori în Postul Mare și de două ori în Postul Nașterii Domnului, ba și de alte ori. Dar dacă faci așa ceva în parohia noastră, toți bagă de seamă, și încep discuțiile, iar eu nu vreau asta. Aș putea să-mi îndeplinesc dorința în altă parohie? Știu un preot care se bucură foarte mult când cineva se împărtășește des și îi sfătuiește pe toți să facă asta. La el m-aș și duce.”
Se poate.
Dorința [...]
citește tot articolul
luni, 10 iunie 2013
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 2805
Sfântul Teofan Zăvorâtul către o creștină.
Cu privire la alegerea celibatiului.
Despre râvna pentru împlinirea poruncilor.
Despre dobândirea curăției inimii. Despre războiul lăuntric.
„Nu doresc să mă leg nici cu legăturile căsniciei, nici cu vreun fel de făgăduințe, ci doresc sincer să dobândesc o dispoziție lăuntrică cum dorește Domnul și Mântuitorul meu, ca să fiu a Lui, nu străină.”
Binecuvântează, Doamne! alegeți partea cea bună a Mariei; așadar,
să ședeți la picioarele lui Iisus și să ascultați cuvântul Lui. Toată întristarea voastră s-o vărsați la El, și el va rândui în dumneavoastră și cu dumneavoastră ceea ce e plăcut înaintea Lui
. El spune: „Eu sunt calea, adevărul și viața (In 14, 6). Așadar, încredințați-vă Lui, și El vă va și arăta calea, vă va și lumina cu adevărul, vă va [...]
citește tot articolul
miercuri, 5 iunie 2013
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 5522
Foarte des ne întrebăm cum să încălzim sufletul răcit de cele înghetate și crude ale lumii postmoderne în care trăim și iată că avem șansa să aflăm lucruri importante din experiența acestui mare om și bărbat al credinței - Sfântul Teofan Zăvorâtul:
„Iată ce se întâmplă cu mine: câteva zile dispoziția sufletească este mai bună, îmi vin mai des în fire și mă rog chiar și la muncă, după care vine iarăși o oboseală și o lenevire, voința slăbește, nici nu mai am dorința de a mă îndeletnici cu cele duhovnicești; pe urmă starea asta trece din nou și apare o dorință, măcar firavă, de a mă ruga.”
Păi și? Vedeți că starea asta vine și trece. Ca atare, când va veni nu este cazul să vă speriați ca de o nenorocire ireparabilă. Poate că asta vine de la neputința trupului, poate că vine de [...]
citește tot articolul
joi, 11 aprilie 2013
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3559
Despre lupta cu împrăștierea - Sfântul Teofan Zăvorâtul
Cum să dobândim și să păstrăm căldura și concentrarea lăuntrică. Cum să dăm tuturor treburilor noastre un caracter plăcut lui Dumnezeu?
„Dimineața te rogi, citești, și te încălzești puțin, dar după aceea vin una după alta treburile și strică totul - te faci ca piatra. Cum să-ți păstrezi concentrarea și căldura lăuntrică?”
Concentrarea și căldura încep să rămână în suflet tot timpul, cu toate treburile și celelalte pricini de împrăștiere,
atunci când devin o calitate esențială a vieții noastre lăuntrice - iar pe această treaptă se ridică atunci când în suflet se aprinde focul rugăciunii, de care v-am scris mai înainte (scrisoarea 10). Și înainte de asta puteți întrebuința însă anumite metode pentru a vă împrăștia mai puțin cu toate treburile [...]
citește tot articolul
luni, 11 martie 2013
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3241
După cum se vede, singurul act rememorativ pe care-l face Hristos după înviere este cel al IERTĂRII, al puterii dezlegării păcatelor de către ucenicii săi. Avem mai mult ca orice nevoie de iertare, de pocăință sinceră și vie. Dumnezeu a ales cea mai frumoasă pedagogie pentru cei ce-L vor urma și aceasta este pedagogia IERTĂRII. Ca să ajungem la iertare și la eliberare adevărată avem nevoie de unirea cu Hristos în chip real, ca act al libertății noastre sub imperiul iubirii. Sfântul Teofan Zăvorâtul în câteva cuvinte ne arată calea libertății căci ceea ce ne ține captivi, ne robește și numaI adevărul ne poate face liberi. Sfinții Părinții noștri spuneau cu mare seninătatea: „Robește-mă Doamne, ca să fiu liber!” astfel încât uniți cu Hristos în Crucea Lui, vom fi uniți și în puterea ce izvorăște din [...]
citește tot articolul
vineri, 15 februarie 2013
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4703
Mare nevoie avem să învățăm cum să intrăm în comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune, să învățăm să convorbim real, viu și autentic cu El astfel încât să putem dobândi credința și încrederea desăvârșită. Sfântul Teofan Zăvorâtul răspunde unor astfel de întrebări printr-o scrisoare:
Despre rugăciune. Despre dobândirea rugăciunii neîmprăștiate. Rugăciunea adevărată este înălțare a minții și a inimii către Dumnezeu.
„Nu mă descurc deloc cu rugăciunea; toate gândurile se împrăștie. Cineva m-a sfătuit să învăț rugăciunile pe dinafară, asigurându-mă că atunci când voi începe să le spun pe dinafară gândurile se vor împrăștia mai puțin. Le-am învățat și le spun pe dinafară, dar împrăștierea nu se împuținează; nu apuc nici două vorbe să spun, că gândul fuge departe de rugăciune; tot timpul [...]
citește tot articolul
luni, 11 februarie 2013
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3296
Mulți se cred a fi în turma lui Hristos dar fără a fi adevărat! Astăzi sunt zeci de mii de secte care pretind a fi creștini însă concepția lor de mântuire, de înțelegere a lucrurilor, de manifestare samd difera substanțial. Sfântul Teofan Zăvorâtul ne oferă câteva repere:
„Voi nu credeți, fiindcă nu sunteți dintre oile Mele”, grăiește Domnul către iudeii ce nu crezuseră în Dânsul.
„Oile Mele ascultă de glasul Meu, și le cunosc pe ele, și ele vin după Mine”.
Necredincioșii nu sunt din turma lui Hristos. Pe atunci necredincioși erau cei care nu intraseră în turmă; acum, printre noi necredincioși sunt toți cei care au căzut de la credință ori s-au îndepărtat de turma lui Hristos.
Domnul este Păstorul: toate oile Sale vin după El, urmând sfintei Sale învățături și plinind sfintele Lui porunci.
Păcătoșii [...]
citește tot articolul