Subiect de interes: Ioan Gura de Aur
miercuri, 17 octombrie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4441
În lupta noastră și zbaterea de a afla cum sa biruim mândria, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață părintește cum să reperăm mândria din sufletul nostru și cum să luptăm împotriva ei:
Din învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur
Mai mult decât patimile îl împiedică pe om să se mântuiască
mândria. După cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, cele mai mari nenorociri din istoria lumii zidite de Dumnezeu au avut întotdeauna ca obârșie mândria. Din pricina ei îngerul de lumină s-a făcut diavol. Adam, amăgit cu nădejdea mincinoasă de a fi deopotrivă cu Dumnezeu,
a fost izgonit din Rai și a devenit muritor.
Istoria de mai apoi a omenirii arată că de fiecare dată când omul a visat cu mândrie la egalitatea cu Dumnezeu a căzut în păgânătate.
Sfântul Părinte nu știe nimic mai nepotivit pentru sufletul creștinesc [...]
citește tot articolul
vineri, 16 decembrie 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4156
Cu sinceritate putem mărturisi că trufia ne paște la tot pasul, că deja suntem îmbibați de farmecul și parfumul ei. Omul duhovnicesc simte de la distanță cel trufaș, pe cel ce s-a îmbibat de putoarea acestei „virtuți” moderne. Sfântul Ioan Gură de Aur pare destul de aspru cu omul trufaș, încercând prin aceasta să spargă această piatra cu „sabia cuvântului” asemenea lui Ioan Botezătorul odinioară când îi întâmpina pe farisei ca pe niște fățarnici.
Gânditi-va la gheena, gânditi-va la toate greselile care cheama pedeapsa dumnezeiasca… Toate acestea curând va vor smeri duhul. Nu puteti asa? Nu aveti taria?
Priviti lucrurile lumii acesteia, firea omeneasca, nimicnicia omului. Când vedeti pe drum un alai de mort, orfani care plâng, o vaduva care se tânguie, suflete întristate, cugetati ca bucuriile omenesti sunt o [...]
citește tot articolul
luni, 5 decembrie 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 5030
Teribil de interesant este faptul că bărbații în majoritatea lor își doresc să fie ascultați de femeile lor (soțiile lor). Adesea la sluba cununiei când se citește apostolul, la auzul cuvintelor:
„și femeia să se teamă de bărbat”, majoritatea bărbaților jubilează căci Biserica îi îndreptățește autoritatea față de femeie. Aceasta se întâmplă pentru simplul fapt că fiecare aude ceea ce vrea fără să cunoască voința lui Dumnezeu. Sfinții Părinți potrivesc foarte bine lucrurile și ne explică ce presupune teama la care se referă apostolul. Este vorba despre teama de a nu pierde iubirea celuilalt, aceeasi teamă pe care trebuie să o avem și față de Dumnezeul iubirii. Pe de altă parte ni se pun în față câteva analogii despre ascultare, fiindu-ne propus pe deoparte felul în care Biserica cea adevărată ascultă [...]
citește tot articolul
luni, 21 noiembrie 2011
de Ioan Gura de Aur | Vizionări: 8330
La prima vedere omul modern ar putea spune că acest articol este al unui misogin deoarece se pare că critică în termeni „duri” și „intoleranți” o patimă care astăzi mai degrabă ar părea a fi o „virtute”. A fi rău de gură sau cum se spune în popor „tare-n gură” este o „virtute” a lumii moderne, un mijloc de a rezista junglei contemporane. Cu gura poți omorî pe cineva cu ușurință acum. A fi tare-n gură este o armă psihologică de atac asupra oricărui vrăjmaș care-ți apare in cale. Sfântul Ioan Gură de Aur fiind un „vizionar” a condamnat cu vehemență acest mod de viețuire, această „tărie în gură” pe care a considerat-o în primul rând o patimă femeiască. Chiar el „Gură de Aur” a amendat și condamnat această purtare pentru a fi de învățătură tuturor:
“
Nu este nimeni pe pamant [...]
citește tot articolul
marți, 8 noiembrie 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4858
Este foarte important să înțelegem care este voia lui Dumnezeu cu privire la legăturile dintre oameni. S-a nimicit într-un așa hal înțelegerea cea bună căci aproape toată lumea este stăpânită de iubire de sine, de egoism. Până și legăturile dintre soți - aceia despre care se presupune că se iubesc până la moarte - sunt denaturate și pline de egoism. Sfântul Ioan Gură de Aur inspirat de Duhul Sfânt ne învață cum să ne șlefuim sufletele, cum să înțelegem raporturile dintre oameni, cum să ne orientăm ca să ne fie bine și în lumea aceasta și în cea viitoare să ne putem odihini veșnic lângă Cel ce este IUBIRE. De aceea este necesar să mergem la Sfânta Biserică, să ascultăm mereu predici și conferințe, să citim cât mai mult cărți ziditoare de suflet, ca nu cumva valurile vieții acesteia trucate să [...]
citește tot articolul
marți, 1 noiembrie 2011
de Ioan Gura de Aur | Vizionări: 3637
Câtă îndârjire simte omul atunci când crede că a fost nedreptățit și cu ce putere se năpustește spre recâștigarea poziției bune. Ce greu este să ne radiografiem propriul suflet, să ne judecăm sinele cu acrivie și să vedem dacă nu cumva suntem acuzați de aceleași patimi față de alții. Sfântul Ioan Gură de aur ne învață din perspectiva unuia care pe toate le făcea din încredințare de la Dumnezeu și de aceea merită pe deplin să luăm aminte:
Puteți ridica mâinile spre cer, puteți mișca buzele ca să cereți iertare, iar Dumnezeu dispus este să vă șteargă păcatele,
dar nu îngăduiți a se face aceasta,
de vreme ce voi le țineți pe acele ale greșiților voștri.
Vă aflați, așadar, în eroare!
Ați suferit multe nedreptăți, ați fost jefuiți, ați fost vorbiți de rău, ați fost păgubiți în cele [...]
citește tot articolul
luni, 17 octombrie 2011
de Ioan Gura de Aur | Vizionări: 6539
În contextul actual prea puțini oameni tratează corect și autentic o prietenie. Adesea prieteniile se încheagă având ca motivație reală un interes anume. Sinceritatea, altruismul, facerea de bine sunt virtuți de mult uitate în veacul acesta materialist. Sfântul Ioan Gura de Aur în scrierea ce urmează ne deslușește cum arată o prietenie adevărată, pe ce se bizuie și ce are ca fundament. Scopul unei prietenii trebuie să fie mântuirea sufletului, doar astfel aceasta poate deveni veșnică.
Cu adevărat, prietenul credincios mângâiere este în viață.
Ce n-ar fi în stare să facă un prieten adevărat?
Câtă plăcere, câtă prisosință și cât temei nu aduce el?
Poți descoperi atâtea comori,
dar nimic nu prețuiește cât un prieten adevărat.
Să arătăm mai întâi bucuriile legate de prietenie. Vederea unui prieten îmbracă [...]
citește tot articolul
joi, 11 august 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3873
Superbă sintagma aceasta: „robește-mă Tu Doamne, ca să fiu liber!” și conține în înțelesul ei un munte de înțelepciune. Această antinomie ascunde o taină mare, un mod de viață, o înțelegere a armoniei dumnezeiești. „Jugul” propus de Hristos este o binecuvântare, este o fericire absolută în sufletul iubitor de semeni și de Dumnezeu. Am pus mai înainte iubirea de semeni căci nimeni nu poate ajunge să iubească mai înainte pe Dumnezeu dacă n-a iubit pe apropiații săi. Iubirea de aproapele ni-L revelează pe Hristos Dumnezeu, în aceștia mici ai lumii se descoperă Dumnezeu și voia Lui. Din cărți niciodată nu vom ajunge să-L iubim pe Dumnezeu ci doar împlinind poruncile Lui. Iată ce ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur despre voia liberă și înțelegerea ei:
Voinţa liberă este aceea care ne îndrumează. Noi nu [...]
citește tot articolul
vineri, 5 august 2011
de Ioan Gura de Aur | Vizionări: 3556
Sfântul Ioan Gură de Aur ne înfățișează viața ca o scenă pe care ne jucăm piesa vieții. De cele mai multe ori uităm să fim noi, uităm să ne trezim la realitate, ne prindem în hora jocului pus înainte de conjunctura vremii și ne pierdem în mrejele unor plasmuiri și vise. Măștile pe care le folosim ne denaturează la un moment dat personalitatea și uităm că suntem zidiți după chipul lui Dumnezeu și suntem chemați să ajungem la asemănarea cu El prin virtute spre a câștiga nemurirea.
Viața pământeasca asemuită cu o reprezentație de teatru.
La amiază, la teatru, cortina se dă în lături – şi actorii, în ceaţă, îşi fac intrarea, având măşti pe faţă. Ei recită o povestire veche, arătând prin vorbe, desfăşurarea întâmplărilor.Unul se înfăţişează ca filozof şi nu-i filozof; altul rege, fără să [...]
citește tot articolul
miercuri, 3 august 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4743
Astăzi întreaga societate se îndreaptă spre mânie, toate frustrările vieții, neîmplinirile se convertesc în furie și răutate, în invidie și răzbunare. Scoțându-l pe Hristos din mijlocul lumii, pe Acela care a poruncit „iubiți pe vrăjmașii voștri!” omenirea grăbește sfârșitul lumii. Sfârșitul lumii, focul ce va mistui pământul va fi focul urii dintre oameni. Sfinții Părinți afirmă că atunci când va crește iarbă pe potecile dintre oameni, sfârșitul va fi la ușă. Sfântul Ioan Gură de Aur face o radiografie a sufletului amprentat de ură și mânie:
Când vedeți un om ieșit din fire, cu atât mai mult nu-i faceți împotrivire. Nebunia lui de aceasta are nevoie, ca să se producă.Cu cât mai greu vă batjocorește,
cu atât mai multă blândete arătați-i… Cu omul acesta e ca si cu cel prins de friguri, căruia [...]
citește tot articolul