de Ignatie Briancianinov | Vizionări: 3405
Avem mare nevoie să învățăm rugăciunea neîncetată, rugaciunea adevărată deoarece este singura noastră modalitate de a fi într-o permanent legătură cu Dumnezeu. Această legătură ne aduce izbăvirea, ne aduce acele trăiri de pace, liniște, bucurie și de pregustare a celor ce vor fi în veșnicie. Sfântul Ignatie Brisncianinov ca unul ce a dobândit rugăciunea neîncetată ne povățuiește astfel:
Despre rugaciunea neîncetata.
Rugăciunea neîncetată ne-a fost poruncită chiar de Dumnezeu. Mântuitorul lumii a zis: ,,Cereți și vi se va da; căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide” (Matei 7, 7). Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate aleșilor Săi care strigă către El ziua și noaptea și pentru care El rabdă îndelung? Zic vouă că îi va izbăvi în curând” (Luca 18, 7-8).
Repetând învățătura Domnului, Apostolul zice: ,,Rugați-vă neâncetat (1 Tes.5, 17). Vreau deci ca bărbații să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără mânie și fără șovăire” (1 Tim.2, 8).
Prin cuvântul ,,bărbați”, Apostolul îi numește pe creștinii care au ajuns la desăvârșire. Numai creștinii care au ajuns la desăvârșire. Numai creștinii care au ajuns la desăvârșire se pot ruga ,,fără mânie și fără șovăire”, adică într-o pace adâncă, cu o dragoste curată pentru semeni, fără resentimente și fără critici la adresa lor, fără a fi distrați de gânduri și imaginații venite dinafară. Un asemenea bărbat poate în tot locul și în tot timpul să-i ofere lui Dumnezeu rugăciuni, ridicând înspre El mâini sfinte, adică gândul lor și inima lor curățite de patimi, sfințite prin Duhul.
Este limpede că rugăciunea neâncetat nu o poate avea un călugăr începător; dar pentru a fi în stare cândva, el trebuie să înceapă prin a se obișnui cu rugăciunea frceventă. În același timp rugăciunea frecventă va preface ea însăși în rugăciune neâncetată. Cum rugăciunea lui Iisus este cea mai ușoară pentru rugăciunea neâncetată, începătorul trebuie să recurgă la ea cât mai des.
Ai o clipă liberă?
Nu o pierde fără să faci nimic! Nu o petrece în închipuiri și deșarte, în preocupări fără rost și nesemnificative. Fă-o profitabilă prin practicarea rugăciunii lui Iisus.
Dacă din slăbiciune, sau mai exact, datorită firii noastre căzute, tu te lași cuprins de imaginații și gânduri păcătoase, nu-ți pierde curajul, nu te lăsa. Pocăiește-te în fața lui Dumnezeu de nebăgarea ta de seamă, mărturisește-i Lui starea ta de cădere și de împrăștiere, proșterne-te cu mintea în fața milostivirii Lui și ia măsuri împotriva gândurilor și imaginațiile înșelătoare.
Cel ce nu se antrenează prin rugăciunea frecventă nu va ajunge niciodată la rugăciune neâncetată. Rugăciunea neâncetată este un dar pe care Dumnezeu îl acordă robului și slujitorului Său, a cărui credincioșie a fost pusă la încercare. ,,Este imposibil să te apropii de Dumnezeu altfel decât prin rugăciunea neâncetată” (Sf. Isaac Sirul).
Rugăciunea neîncetată este semnul milostivirii lui Dumnezeu față de om; este semnul că toate puterile sufletului său sunt întoarse către Dumnezeu. ,,Miluiește-mă, Doamne, că spre Tine voi striga toată ziua. Veselește sufletul robului Tău, că spre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu” (Ps. 85, 3).
Fărâmâturile Ospățului – Ignatie Brancianiniov – Editura Reîntregirea –Alba Iulia 2008