de Invatatura de Credinta Ortodoxa | Vizionări: 2960
Cartile Sfintei Scripturi sunt carti inspirate de Duhul Sfant si ele au fost numite si acceptate de oamenii sfinti ai crestinismului primar adunati in sinoade ecumenice. Biserica, Trupul lui Hristos este aceea care a statornicit autenticitatea cartilor inspirate de Duhul Sfant. Au existat multe carti declarate de unii ca fiind inspirate dar nu era asa. Catehismul Ortodox ne explică istoria acestor evenimente:
Prin „canonul” cărţilor Sf. Scripturi, înţelegem totalitatea cărţilor sfânte insuflate de Dumnezeu, mai precis lista acestor cărţi. Cuvântul „Canon” n-a avut acest înteles de la început. El e împrumutat din limba ebraică, prin mijlocirea celei greceşti, şi însemna, printer altele, „dreptar” sau „regulă”. Cu aceste două înţelesuri îl găsim întrebuinţat şi în Noul Testament. Sf. Apostol Pavel, după ce dă anumite sfaturi duhovniceşti galatenilor, adaugă:
„Si câţi vor umbla dup dreptarul acesta, pace si milă asupra lor şi asupra Israeelului lui Dumnezeu” (Gal. 6, 16). Se numesc, apoi, „canoane”, cu înteles de „rânduială”, hotărârile privitoare la disciplina bisericească şi anumite părţi care intră în rânduiala slujbelor bisericeşti. Cărţile Sf. Scripturi cuprinzând „canonul” adică regula de credinţă şi de viaţă au fost numite „canoane” cu acest înţeles, dar şi cu înţelesul de totalitate sau de listă a scrierilor care conţin aceste rânduieli. Cuvântul „canon” are acest înţeles atât la vechii iudei, cât şi la primii creştini.
Există un canon al cărţilor Vechiului Testament şi un canon al cărţilor Noului Testament.
Cu ce condiţii au fost primite cărţile Sf. Scripturi în canonul biblic?
Cu ce condiţii au fost primite cărţile Sf. Scripturi în canonul biblic?
Cu condiţia:
1) ca învăţătura cuprinsă în ele să fie descoperită de Dumnezeu prin insuflare; si
2) ca învatatura descoperită în ele să fie garantată de Biserică. Biserica garanta învăţătura aceasta pe baza vechimii şi apostolicităţii, după regula lui Tertulian, că acel lucru e mai adevărat, care e mai vechi şi acel lucru e mai vechi, care e de la început, şi acel lucru e de la început, care vine de la Apostoli, iar de la Apostoli vine ceea ce a fost sfânt în Bisericile Apostolice.
Va urma: Care sunt Cărțile Vechiului Testament?