de Arsenie Muscalu | Vizionări: 4735
Ce parere aveti de ascultarea nedesavarsita?
Este disciplina o treapta a ascultarii?
Ascultarea nedesavarsita nu este ascultare. Omul se straduieste spre implinirea desavarsita a ascultarii si daca se straduieste este pe drumul cel bun.
Disciplina as spune ca nu este o treapta a ascultarii. Din ascultare poate sa recurga disciplina invers nu prea sunt valabile lucrurile. Disciplina presupune constrangere, iar ascultarea nu ne opreste pe noi nicidecum, omul poate sa-si impuna o anumita disciplina din anumite considerente totusi drumul catre ascultare este altul chiar daca omul nu reuseste sa faca o ascultare deplina de la inceput. Dar drumul catre ascultare este altul.
Ascultarea adevarata este posibila si in lume?
Cred ca este posibila si in lume ascultarea adevarata intr-adevar. Sfantul Ioan Scararul spune ca oricarei asscultari ii premerge instrainarea. Cuvantul lui e adevarat pare sa spuna ca doari in manastire este posibila ascultarea, in sensul ei deplin numai ca poti sa fii in manastire sis a nu traiesti in instrainare adevarata si poti sa fii in lume traind cumva in afara de lume intr-o instrainare ,instrainarea presupune o inima zdrobita un cuget umilit, presupune lipsa indraznelii fata de aproapele, deci o instrainare sufleteasca omul poate realize fara sa se retraga din lume.
Pentru tinerii de azi care au indrumatori duhovnicesti dar cu care nu se vad zilnic puteti sa ne dati cateva sfaturi practice?
Daca indrumatorul duhovnicesc nu ne este aproape asa fel incat fizic nu putem ajunge la el putem sa ne punem intrebarea cu privire la situatia in care suntem: cu privire la problema in fata careia suntem ce ar spune parintele nostru duhovnicesc, si in oglinda constiintei noastre sa primim raspunsul uneori printr-o astfel de atitudine sufleteasca primim raspuns in constiinta noastra de la Dumnezeu atunci cand fizic nu putem ajunge la parintele duhovnicesc.
Conferinta - VIATA DUHOVNICEASCA - Protosinghel Arsenie Muscalu
Un exemplu frumos de relație cu duhovnicul este în:
http://www.scribd.com/doc/45863970/ion-agarbiceanu-pustnicul-si-ucenicul-sau