de Ignatie Briancianinov | Vizionări: 3995
Dacă am dori să concretizăm toată creația lui Dumnezeu într-un cuvânt acela n-ar putea fi altul decât: ARMONIE. Sfântul Ignatie Briancianinov culegând și sintetizând poruncile evanghelice și toate povățuirile marilor sfinți ai ortodoxiei ne propune o introspecție cu privire la relația noastră cu aproapele ca în acest fel să ne dăm seama dacă-L iubim pe Dumnezeu. Din același motiv și portalul nostru are ca motto spusele Sfântului Antonie cel Mare: „Viața și moartea mea depind de ceilalți, căci, dacă l-am câștigat pe aproapele meu, L-am câștigat pe Dumnezeu...”. Am folosit această povață pe tapet spre a nu fi uitată și probabil ar trebui purtată ca un răboj de mare preț ca în fiecare clipă să-l putem privi și cugeta. Avem nevoie de bunele înțelegeri dar și de dorința obsesivă și puternică de a le împlini.
IUBIREA APROAPELUI ESTE MIJLOCUL PRIN CARE SE CÂŞTIGĂ DRAGOSTEA DE DUMNEZEU
Acest lucru este afirmat şi de către sfinţii dascăli ai monahismului. Sfântul Antonie cel Mare a spus: “De aproapele nostru depinde şi viaţa şi moartea” (sufletească).
Părăsindu-l pe aproapele îl părăsim pe Dumnezeu; smintindu-l pe fratele nostru păcătuim împotriva lui Dumnezeu. ”Sfântul Ioan Colov, unul dintre cei mai mari din pustia Scetică, a zis: “Este imposibil să construieşti o casă începând de la acoperiş, ci trebuie să începi construcţia cu fundaţia şi să o ridici până la acoperiş”.
Când a fost întrebat ce înseamnă fundaţia a răspuns: “Fundaţiile sunt aproapele nostru: pe el trebuie să-l câştigăm, să începem cu el.Pe el sunt întemeiate toate poruncile lui Hristos”.
Sfântul Marcu Ascetul a zis: “Nu te poţi mântui altfel decât prin aproapele tău”.
Toţi sfinţii părinţi sunt unanimi în a gândi şi învăţa astfel: este învăţătura creştină în general, învăţătura Bisericii, învăţătura lui Hristos.
Să fii foarte atent în dobândirea iubirii de aproapele; pe ea sunt întemeiate viaţa ta monahală şi lupta ta ascetică.
Să-l iubeşti pe aproapele urmând poruncile Evangheliei şi nu poruncile inimii. Iubirea înrădăcinată de Dumnezeu în firea noastră a fost pervertită prin cădere şi nu se mai poate manifesta corect.
Sub nici un motiv n-o lăsa să acţioneze de capul ei. Lucrările ei şi-au pierdut puritatea, ele sunt urâciune în faţa lui Dumnezeu, sunt o jertfă pângărită. Roadele ei distrug sufletul, duc la moarte.
Iubeşte-l pe semenul tău în felul următor: nu te mânia pe el şi nu-l urî pe el; nu-i face reproşuri, nu-i aduce injurii, nu-l bârfi, nu-i vorbi aspru.
Cât stă din tine fii în pace cu el; smereşte-te în faţa lui; nu te răzbuna împotriva lui, nici direct, nici indirect, în toate domeniile, în care este posibil, cedează înaintea lui.
Dezobişnuieşte-te de a te contrazice şi a intra în dispută; înlătură aceste două atitudini care sunt semne de orgoliu şi de iubire de sine.
Vorbeşte-i de bine pe cei care zic rău de tine; răsplăteşte răul cu bine.
Roagă-te pentru cei ce te copleşesc cu tot felul de împotriviri, de loviri, de mizerii şi de persecuţii (Cf. Matei 5, 2l-48).
Sub nici un motiv nu judeca pe cineva, nici nu încerca să vezi dacă o persoană este bună sau rea, ci fixează-ţi privirea asupra unui singur om rău de care tu vei răspunde în faţa lui Dumnezeu: DE TINE ÎNSUȚI.
† FĂRÂMITURILE OSPĂŢULUI † — SFÂNTUL IGNATIE BRIANCIANINOV
Ai dreptate, am putea spune ca ne-am schimonosit ca oameni. Adesea facem niste lucruri care par lipsite de importanta si totusi ele definesc lipsa de iubire.
Eu de foarte multa vreme nu mai inghit tipul de „umor” care se promoveaza pe mijloacele media, acel tip de bascalie nationala in care am ajuns sa radem de orice si de oricine.
Avem multe de invatat in ceea ce priveste iubirea! Iar iubirea autentica este aceea care ne duce la armonie.
De-a Domnul sa invatam iubirea!
Multumesc,
Cristian Stavriu
O să rețin felurile de iubire ca să învăț să iubesc, și mai adaug pentru mine să învăt că iubire este și să nu râd în batjocură.