de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 4232
Taina adâcă a suferinței omenești - Simeon Kraiopoulos
Fiți cu luare aminte! De câte ori ne arătăm interesul pentru ceilalți și suferim pentru ei, dar totuși nu ardem pentru mântuirea lor? Vi se pare straniu? Să zicem că vizităm un bolnav pe patul de suferință sau auzim despre el și îl compătimim, ne pare rău și poate ne și rugăm pentru el să se vindece. Dar cât ne pasă, oare, dacă acest om este pe calea mântuirii, dacă se va mântui? Și se poate ca de multe ori acest lucru să depindă de atitudinea pe care o luăm noi, de ceea ce vom spune. Oare nu putem face altceva? Să ne rugăm, adică, lui Dumnezeu, dar să audă Dumnezeu că, împreună cu ceilalți, ne pasă de mântuirea acestui om, ne pasă ca el să se mântuiască.
Este un lucru sigur că trebuie să mergi să vizitezi un bolnav, sau să fii încredințat că are medicamente sau bilet să se întoarcă aceasă, când iese din spital. Sunt bune toate aceste lucruri, nu sunt rele.
Dar în zilele noastre problema cea mare nu este că lipsesc acestea, de vreme ce, mai mult sau mai puțin ,toți sunt asigurați.
Cine nu are medicamente sau bilet să se întoarcă aceasă sau cine nu are pe cineva de-al lui care să-l viziteze? Este sugestiv faptul că și noi, creștinii, ca și cei care cred că sunt mai buni, ne purtăm ca și cum nu am vrea să vedem adevărul, întregul adevăr, să ne inspirăm din tot ceea ce ne înconjoară și să facem ceea ce trebuie să facem.
Adică, așa cum spuneam altădată, aduceți-vă aminte că Dumnezeu poate preveni îmbolnăvirea cuiva și îi poate vindeca pe toți bolnavii. Nu poate? Cum putem spune așa ceva?! Suntem mai iubitori de oameni noi cei care nu avem putere?
Și ca să înțelegem mai bine acest lucru, dacă vă aduceți aminte, spuneam că, dacă cineva dintre noi ar fi avut putere să vindece bolnavii, și-ar fi arătat iubirea lui de oameni prin faptul că ar fi trecut pe la toate spitalele și pe la toate clinicile și i-ar fi vindecat pe toți. Dumnezeu însă, Domnul nostru, are puterea să o facă și nu o face.
Prin urmare, problema noastră nu este să-l vindeci pe celălalt. Da, înțeleg să-l mângâi, în suferință, să-i ții companie, ca să-i ușurezi încercarea prin care trece, să-i dai ceva material, care îi lipsește.
Însă problema este o taină mare și adâncă: Dumnezeu, fiind Dumnezeu, îl lasă pe om să sufere, deoarece omul a ajuns să se îmbolnăvească prin atitudinea și faptele sale.
Însă Dumnezeu este Dumnezeu, îl mustră pe om dar nu este nemilostiv, nici nu face cum facem noi când poate uneori spunem: „Așa-i trebuie! O să-i arăt eu!” Nu, Dumnezeu este numai iubire! Iar dacă lasă pe cineva să se îmbolnăvească, este spre binele lui. Ne gândim la acest lucru? Adică, s-a îmbolnăvit omul și îl doare; vrea , nu vrea, o să treacă prin toate, ca să iasă până la urmă binele pe care îl vrea Dumnezeu. Ne pasă de acest lucru, ne preocupăm de el, facem o rugăciune și îl ajutăm în acestă direcție, așa încât să se folosească de boala lui, să iasă sfințit de acolo, și dacă îi este dat să lase lumea aceasta, atât de mare să-i fie pocăința, întoarcerea și comuniunea cu Dumnezeu încât să se mântuiască? Nu ne preocupă foarte mult acestă problemă și nu ne interesează prea mult. De vreme ce de toate celelalte oamenii nu au atât de mare nevoie astăzi, ar fi de dorit, în zilele noastre, să existe o astfel de pronie așa încât, câtă vreme Dumnezeu vrea ca fiecărui om să-i fie de folos să pătimească, să devenim mădulare ale Sale, să avem folos fie dintr-o boală, fie din diferite greutăți, fie din alte accidente. Va urma.....
Taina Mantuirii – Arh. Simeon Kraiopoulos - Editura Bizantina 2012
Un singur lucru ştiu însă: în timp, în ultimul timp mai ales, am început să fiu mai atentă la detalii, mai atentă la cei din jurul meu, cei pe care îi cunosc bine sau despre care doar am auzit.
Am constatat un lucru: fiecare om, părinte, dar absolut fiecare, plăteşte pentru faptele sale, mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu pleacă de pe acest pământ fără să-şi ispăşească păcatele.
Am înţeles că scopul vieţii noastre, de-a lungul anilor, este mântuirea. Am înţeles că Dumnezeu ne ia la El în cel mai propice moment pentru viaţa noastră veşnică. Am înţeles că unora le mai dă zile, tot pentru binele lor (ca să se întoarcă cu faţa către Dumnezeu - le dă timp), iar altora le scurtează viaţa pentru că dacă ar mai rămâne aici, cine ştie ce prostii ar mai face şi ar fi în detrimentul lor, pe viitor.
Ei bine, părinte, când Dumnezeu îţi dă viaţă, e posibil ca El să-ţi ceară să te schimbi, ori să-ţi dea de înţeles acest lucru. Important este să pricepi.
Sunt oameni care sunt în cumplite suferinţe. Eu cred că aceia se mântuiesc prin această suferinţă.
Sunt oameni care mor brusc, violent chiar, fără vina lor. E posibil ca aceia să fi făcut ceva bun în viaţă dacă Dumnezeu i-a luat la El fără să sufere. Nu ştiu.
Uneori ne întrebăm dacă e corect ceea ce facem, dacă mergem pe calea cea bună, sau dimpotrivă, o luăm pe arătură.
De fapt, în adâncul sufletelor noastre, eu cred că ştim deja răspunsul, părinte. Încă înainte de a face ceva.
Atunci când dăm dovadă de răutate, există o voce care ne strigă în surdină că nu e bine, că am greşit, că greşim, că nu trebuie să mai repetăm. Acela este glasul lui Dumnezeu, părinte, nu-i aşa?
De ce nu-i dăm ascultare oare? De ce nu ne aplecăm urechea către acel glas interior care ne spune aproape instantaneu că nu suntem corecţi?
Aceea este conştiinţa. Conştiinţa este Glasul lui Dumnezeu în inimile noastre.
Să fim aşadar atenţi la acea voce suavă care ne adie în suflet!
Ah, Doamne, de am asculta-o, ce bine ar fi!...
Mulţumesc pentru articolele dv. foarte constructiv-educative.
Şi chiar dacă nu înţeleg eu prea multe, voi încerca să le mai citesc încă o dată şi încă o dată. Poate le pricep eu până la urmă...