Subiect de interes: ascultarea de duhovnic
miercuri, 10 octombrie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3490
Sfântul Teofan Zăvorâtul - Despre tulburarea sufletului și râvna fără dreaptă socotință
A venit, spuneți, o călugăriță limbută.
„Ne-am întins la vorbă și am luat la bani mărunți tot ce se întâmplă în mănăstire. O ascultam liniștită și cu o anumită plăcere, dar când am rămas singură și am început să-mi amintesc totul am început să mă tulbur, tulburarea a crescut tot mai mult și în cele din urmă s-a preschimbat în furtună.
Parcă m-au apucat frisoanele; după aceea m-am închis în casă și nu am mai ieșit până când nu m-am liniștit.”
Și slavă lui Dumnezeu că v-ați liniștit! Acum ia stați și chibzuiți:
ce să fi fost aceasta?
S-a tulburat simțământul dreptății,
s-a sculat râvna pentru dreptate,
și dă-i zbucim.
S-ar părea, după cum și credeți, că asta este în regulă. Or, nu-i în [...]
citește tot articolul
luni, 1 octombrie 2012
de Gheron Iosif | Vizionări: 3554
Se înțelege de la sine că orice război trebuie dus cu multă înteligență, strategie și atenție. Așadar războiul cu diavolul se pare că este cel mai greu și cel mai primejdios și ca atare trebuie să ținem cont de multe aspecte ale vieții duhovnicești. N-avem decât să urmăm pe Domnul Iisus Hristos să-L imităm întru toate pentru a putea răzbi pe vrăjmașul diavol și pe omul cel vechi din noi. Părintele Gheron Iosif ne descrie mai jos ce avem de făcut și cum să ducem această luptă:
Nu te acoperi cu frunze!
Fiul meu iubit în Domnul, născut de la Duhul Cel dumnezeiesc. Mă bucur și eu dacă te bucuri. Se bucură Începătoriile și Stăpânirile, Heruvimii și Serafimii și toate puterile Îngerești, cetele Apostolilor și ale Profeților, ale Martirilor și ale drepților. Și Preacurata Maica noastră, Împărăteasa și [...]
citește tot articolul
miercuri, 26 septembrie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3856
Nimic pe lumea aceasta nu-l deranjează mai tare pe om decat atunci când îi este atins orgoliul, mândria, confortul, părerea de sine și toate cele ce țin de sinele său. Sfântul Teofan în convorbirea cu o ucenică îi descrie înșelarea în care se afla și greșita înțelegere a lucrurilor fapt care ne interesează și pe noi aceia care ne dorim mântuirea și vrem să viețuim în duh și adevăr.
Despre trufie și slava deșartă și care sunt manifestările trufiei!
Scrieți:
„Am vorbit cu părintele meu duhovnicesc și i-am povestit tot felul de lucruri despre mine. El mi-a zis pe față că sunt trufașă și că mă slăvesc în deșert. Eu i-am răspuns că nu sunt deloc trufașă, dar nu pot să rabd umilirea și servilismul.”
Grozav! Nu vă lăsați călcată în picioare, ca să nu știe că sunteți la cheremul oricăui. Păi [...]
citește tot articolul
miercuri, 5 septembrie 2012
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 4109
Taina Mântuirii cuprinde în principal ascultarea de voia lui Dumnezeu și de aceea Hristos ca model de ascultare ne arată cum trebuie să procedăm pe această cale pentru a deveni fii legitimi ai lui Dumnezeu Cel în Treime proslăvit. Această înțelegere a ascultării și al urmării lui Hristos este adesea pervertită de propriile păreri axate preponderent pe iubirea de sine, pe cruțarea de sine și pe părerea sau bizuința de sine. Părintele Simeon Kraiopoulos ne dezvăluie cu multă înțelepciune în duh autentic ortodox ce înseamnă ascultarea și împlinirea voii lui Dumnezeu:
O mărturie cutremurătoare:
„Nu fac voia mea”
Aduceți-vă aminte ceea ce am spus, și reiese iarăși din cuvintele Domnului, din Evanghelia sa: că oricât de bun ar fi un lucru făcut de cineva,
dacă nu este după voia lui Dumnezeu, este râvnă fără cunoștință. [...]
citește tot articolul
miercuri, 23 mai 2012
de Gheron Iosif | Vizionări: 4048
Deși aceste sfaturi sunt adresate unui călugăr, cred cu fermitate că pot fi folositoare și unui creștin preocupat în primul rând de dobândirea Harului și mântuirea sufletului. Părintele Gheron Iosif ne sensibilizează cu privire la luptele duhovnicești:
Către un călugăr care a intrat pe câmpul de luptă!
Bucură-te în Domnul, iubite fiu pe care harul lui Iisus te-a luminat și te-ai lepădat de lume. Te-a aruncat în Pustie și te-a trimis în obște. Și acum slăvești din suflet pe Dumnezeu și-I mulțumești.
Harul dumnezeiesc, fiul meu, este ca ceva care pătrunde în suflet și-l atrage pe om
fără să-l silească spre cele înalte.
El cunoaște modul în care să încânte pe peștii cei înțelegători și să-i scoată din marea acestei lumi.
Ce se întâmplă, însă, după aceasta?
După ce Dumnezeu scoate din lume pe cel care [...]
citește tot articolul
miercuri, 2 mai 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 4103
Acest articol trebuie citit zilnic, e nevoie de el ca un remember permanent deoarece slabiciunea trezviei noastre ne determina spre uitare si ne luare aminte. Ispitele vrajmașului se contopesc perfect cu slabiciunile noastre, se mulează perfect pe iubirea noastră de sine, de slavă deșartă, de dominare si supremație față de semeni. Avem nevoie de lecții permanente pentru a învăța cum să biruim mândria și trufia din sufletul nostru pentru a putea să-L cunoaștem pe Dumnezeu și a putea simți blagoslovenie Sa.
Exemple de ispite din viața fiilor duhovnicești
Uneori te minunezi de șiretenia și subțirimea ispitelor aduse de vrăjmașul.
Îți aduci aminte, prietene, cum l-ai provocat odată la întrecere în ascultare pe prietenul tău A.? Vai, cu ce încântare ai venit atunci! Căci doar o luasei înaintea lui!..
Eu însă am simțit îndată [...]
citește tot articolul
vineri, 13 ianuarie 2012
de Ignatie Briancianinov | Vizionări: 3208
Aici Sfântul Ignatie Briancianinov ne aduce în față probleme elementare și condiții absolut necesare pentru a dobândi desăvârșirea pe calea mântuirii. Cea mai mare ispită a vremurilor de pe urmă este să credem că suntem pe drumul cel bun și în realitate să nu fie așa. Cum ne dăm seama dacă suntem pe drumul cel bun? Trebuie să cercetăm dacă am dobândit „roada duhului”: pacea, blândețea, îndelunga răbdare, curăția...etc și să vedem împreună cu duhovnicul dacă sunt autentice și nu sunt însoțite de slava deșartă, trufie, samd.
Nestatornicia vieții călugărești când ea nu este întemeiată pe poruncile Evangheliei!
Cel care și-a întemeiat viața pe cercetarea Evangheliei și pe împlinirea poruncilor evanghelice, și-a întemeiat-o pe o stâncă nezdruncinată. Oricare ar fi condițiile în care l-au plasat împrejurăriile [...]
citește tot articolul
miercuri, 14 decembrie 2011
de Ignatie Briancianinov | Vizionări: 3281
A te lăsa în voia lui Dumnezeu, este dovada credincioșiei dar și a fidelității față de Dumnezeu și pronia Lui. A te lăsa în voia Lui înseamnă că ai înțeles că nu contează ceea ce crezi sau vrei tu, ci important este ceea ce Dumnezeu știe mai bine că trebuie să se întâmple. Datoria noastră este să facem ceea ce este cu putință la om și în toate să spunem: „Doamne eu mi-aș dori aceasta dar nu fie voia mea ci a Ta!”
Sfântul Igantie Briancianinov ne școlește pentru predarea voii (fie călugăr, fie mirean) pentru a putea pregusta din marile taine ale creștinismului:Scopul vieții călugărești (creștinești) este acela de a cerceta voia lui Dumnezeu, a și-o însuși și a i se supune.
Viaţa monahală
(și viața creștină,n.r.) constă
esenţial în a ne tămădui voinţa noastră coruptă, a o uni cu voia lui [...]
citește tot articolul
luni, 7 noiembrie 2011
de Ernest Bernea | Vizionări: 3575
Există multe nelămuriri sau păreri despre ascultare. S-au rostit predici, s-au organizat conferințe despre ascultare, despre necesitatea ei, cât și despre binefacerile și binecuvântările ce decurg din nevoința ascultării. Întotdeauna a existat o dilemă între ascultarea pe care trebuie să o exercite un monah și ascultarea unui mirean, pe de o parte fiind viețuiri diferite dar în ambele cazuri se urmarește același scop - mântuirea prin dobândirea Harului Duhului Sfânt. Ernest Bernea ne propune în volumul „Treptele Bucuriei” o perspectivă a ascultării, care sunt criteriile pe care să ne bizuim și cum să abordăm ascultarea în viața noastră:
Cuvinte despre ascultare!
Lumea noastră este astfel întocmită
încât nu poate dura fără supunere. Omul cere omului să asculte. În tot ceea ce înfăptuim, în tot ceea ce năzuim, supunerea [...]
citește tot articolul
vineri, 4 noiembrie 2011
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 2699
Cine s-ar putea numi drept în lumea aceasta? Cine s-ar putea crede pe sine un sfânt, un drept și ar socoti că această chemare a Domnului spre pocăință nu este pentru sufletul lui? Deși gândind logic și simplu că nu pot exista astfel de oameni totuși realitatea ne-o descoperă în adepții sectelor așa zis creștine care după teoria lor sunt deja mântuiți. Să ne ferească Dumnezeu de un astfel de gând trufaș și omorâtor de suflet! sfântul Teofan Zăvorâtul ne tâlcuiește pe scurt acest pasaj din Biblie:
„N-am venit să chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși la pocăință!”
Ce mângâiere pentru păcătoși! Însă ei trebuie să se lase depăcate și să lucreze numai binele; ba și făcând binele, să se socoată pe sine drept păcătoși și nu numai cu limba,
ci și cu inima.
Nu păcătui, dar pocăiește-te ca [...]
citește tot articolul