Subiect de interes: Teofan Zavoratul
miercuri, 10 octombrie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3491
Sfântul Teofan Zăvorâtul - Despre tulburarea sufletului și râvna fără dreaptă socotință
A venit, spuneți, o călugăriță limbută.
„Ne-am întins la vorbă și am luat la bani mărunți tot ce se întâmplă în mănăstire. O ascultam liniștită și cu o anumită plăcere, dar când am rămas singură și am început să-mi amintesc totul am început să mă tulbur, tulburarea a crescut tot mai mult și în cele din urmă s-a preschimbat în furtună.
Parcă m-au apucat frisoanele; după aceea m-am închis în casă și nu am mai ieșit până când nu m-am liniștit.”
Și slavă lui Dumnezeu că v-ați liniștit! Acum ia stați și chibzuiți:
ce să fi fost aceasta?
S-a tulburat simțământul dreptății,
s-a sculat râvna pentru dreptate,
și dă-i zbucim.
S-ar părea, după cum și credeți, că asta este în regulă. Or, nu-i în [...]
citește tot articolul
vineri, 5 octombrie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3102
Foarte sigur în viața aceasta este momentul morții fiecăruia și acest gând trebuie să ne pună pe gânduri. Câtă vreme avem în față această realitate de nezdruncinat, avem datoria de a lua aminte și a pune în balanță ce reprezintă toate celelalte lucruri efemere. Dacă fericirea ar veni din lumea aceasta am vedea foarte mulți oameni fericiți însă fericirea este din lumea de dincolo si o citim doar pe fața sfinților, a acelora care au pregustat din lumea aceasta bucuria mântuirii. Să sădim în noi „frica” de Dumnezeu sau nu? Ce poate fi frica de Dumnezeu în primul rând? Sfinții spun că frica de Dumnezeu reprezintă teama de a nu pierde comuniunea, iubirea și veșnicia cu Dumnezeu și cu bineplăcuții săi. Iată cum ne învață Sfântul Teofan Zăvorâtul cum să dobândim această frică de Dumnezeu:
„Nu vă temeți [...]
citește tot articolul
miercuri, 26 septembrie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3858
Nimic pe lumea aceasta nu-l deranjează mai tare pe om decat atunci când îi este atins orgoliul, mândria, confortul, părerea de sine și toate cele ce țin de sinele său. Sfântul Teofan în convorbirea cu o ucenică îi descrie înșelarea în care se afla și greșita înțelegere a lucrurilor fapt care ne interesează și pe noi aceia care ne dorim mântuirea și vrem să viețuim în duh și adevăr.
Despre trufie și slava deșartă și care sunt manifestările trufiei!
Scrieți:
„Am vorbit cu părintele meu duhovnicesc și i-am povestit tot felul de lucruri despre mine. El mi-a zis pe față că sunt trufașă și că mă slăvesc în deșert. Eu i-am răspuns că nu sunt deloc trufașă, dar nu pot să rabd umilirea și servilismul.”
Grozav! Nu vă lăsați călcată în picioare, ca să nu știe că sunteți la cheremul oricăui. Păi [...]
citește tot articolul
miercuri, 18 iulie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3304
O cultură exacerbată a sexului le face pe femeile tinere, mai puțin tinere sau chiar în vârstă să șocheze prin felul în care se îmbracă, prin felul în care se poartă și se prezintă societății. Am putea spune că a fi sexi în ziua de astăzi este un scop în sine, o țintă, un deziderat de maximă importanță. Fără a încerca să-i disculpăm în vreun fel pe bărbați, am putea afirma că a fi creștin cu adevărat, a fi după poruncile evanghelice presupune o mucenicie. A face față acestor „atacuri” nu se poate fără o trăire autentică, fără o înduhovnicire reală, fără o implicare totală în viața creștină. Puterea poftitoare a omului cu greu se poate înfrâna atunci când stimulii vin din toate direcțiile. Sfântul Teofan Zăvorâtul ne spune că:
„
Oricine privește la o femeie, poftind-o, a și să vârșit [...]
citește tot articolul
vineri, 13 iulie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3175
Uneori ne temem mai mult decât trebuie de fortele care adesea ne îspitesc și ne încearcă viața duhovnicească. Sfântul Teofan Zăvorâtul ne aduce înainte modul prin care putem deveni de nebiruit de „acest leu ce caută racnind să înghită” pe orice creștin nevoitor:
„După cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să fie înălțat Fiul Omului, ca tot cel ce crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică.
Credința în Fiul lui Dumnezeu, Care cu trupul S-a răstignit pentru noi, este puterea lui Dumnezeu spre mântuire, izvorul viu al năzuințelor și stărilor duhovnicești dătătoare de viață, receptacolul harului atotcuprinzător al Sfântului Duh, care rămâne pururea în inimă, și al cercetărilor tainice care sunt trimise de sus la bună vreme, în ceasul nevoii.
Credința cuprinde convingerile ce atrag [...]
citește tot articolul
luni, 2 iulie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 2694
A fi smerit înseamnă a fi pregătit pentru darurile pe care Dumnezeu ți le poate oferi. Cugetând la aceasta putem înțelege cât de importantă este smerenia in viața duhovnicească și cât de necesară. Sfântul Teofan Zăvorâtul ne tâlcuiește taina smereniei și însemnătatea ei:
Bogatia smereniei.
Atunci când ești chemat undeva, nu te așeza la loc de frunte. Dacă generalizăm, reiese că întotdeauna și oriunde să te mulțumești cu partea cea mai umilă. În această regulă simplă se află cuprinsă pe scurt toată bogăția smereniei. Ia-o, șezi și cercetează toate împrejurările care pot să apară în viața ta și alege-ți dinainte, în oricare din ele, partea cea mai umilă. Aceasta va fi practica smereniei, care trece, puțin câte puțin, și înlăuntru, punând acolo ca temelie smerenia. Timpul va face, prin aceeași practică [...]
citește tot articolul
joi, 24 mai 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3113
Cu toții ne dorim sănătate, împlinire și în plan duhovnicesc dar și in cel material / trupesc. Cum s-ar spune ne-am dori să le împăcăm pe toate, numai că Împărăția lui Dumnezeu nu poate sta în ambele lumi și de aceea avem de ales, avem de prioritizat ceea ce ne dorim cu adevărat. Dumnezeu ne pune la îndemână un cuvânt ce ne poate salva cu desăvârșire numai să-l putem pune în funcțiune în viața noastră și al păzi cu sfințenie:,,Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte vi se vor adăuga!”.
Se pare că împlinirea acestei recomandări ține de capacitatea noastră de a ne smeri, de a ne deșerta sinele spre cele mai de jos ale pământului. Mântuitorul înainte de a se înălța la Cer s-a coborât până la iad și cu moartea pe moarte a călcat ca să aducă învierea. Sfântul Teofan [...]
citește tot articolul
joi, 9 februarie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 2725
Rațiunea întotdeauna ne joacă feste și adesea oamenii predispuși spre a înțelege lucrurile prin propriile puteri sunt nesăbuiți. Omul modern este deasemenea un uzurpator al stăpânirii lui Dumnezeu prin modul lui de a se ridica mai presus de cele pe care le poate înțelege și tălmăci. Oamenii mari de știință au ajuns să se smerească abia la întâlnirea cu veșnicia sau cu un eveniment ce le punea în pericol întreaga existență și înțelegeri bazate pe rațiune. Oamenii simpli și credincoși au fost dintotdeauna mai luminați de Dumnezeu deoarece prin smerenia lor au fost capabili să primească darurile lui Dumnezeu fără a se înălța, fără a se trufi. Acesta este un motiv pentru care anume lucruri Dumnezeu nu ni le descoperă și ne lasă să ne chinuim. Sfântul Teofan Zăvorâtul pornește în tâlcuirea lui de la cuvintele [...]
citește tot articolul
vineri, 3 februarie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3495
Am înțeles din scrierile Sfinților Părinți că Dumnezeu nu poate să-și calce cuvântul și de aceea odată ce a promis dreptate pentru cei ce aleg binele, împlinesc poruncile și se luptă să fie ceea ce au fost creați, tot așa va fi nevoit să pedepsească sufletele neascultătoare. Se spune ca iadul este marea durere a lui Dumnezeu. Iadul este pedeapsa veșnică a celor ce nu și-au dorit să aibă părtășie cu El. Pe de de altă parte Sfinții Părinți spun că Dumnezeu nu pedepsește ci îndreaptă. A îndrepta presupune iubire, presupune atașament și fidelitate. Iadul în fond este rezultatul propriilor dorințe, propriilor fapte căci Dumnezeu cu siguranță nu-și dorește fii acolo. Sfântul Teofan Zăvorâtul legându-se de tâlcuirea unui text din Scriptură ne aduce aminte, ne conștientizează de acest pericol:
Frica de Dumnezeu, [...]
citește tot articolul
vineri, 20 ianuarie 2012
de Teofan Zavoratul | Vizionări: 2677
Avem nevoie de o nevoință care să ne ducă la o limpezime a duhului, nu o limpezime a minții. Sfinții Părinți spun că limpezimea minții este dracul rațiunii care nu dă voie omului să priceapă Tainele lui Dumnezeu, minunăția legăturii cu Dumnezeu. Avem nevoie de libertatea dinlăuntru care ne face liberi cu adevărat, ne descotorosește de jugul materiei și de dorința nebună de „a avea”. Sfântul Teofan Zăvorâtul aduce înaintea noastră câteva repere folosindu-se de:
Pilda despre iconom ne înfățișează cum trebuie să fie creștinul față de cele ale vieții. Iconomul se îngrijește cu osârdie de datoria lui,
însă cu inima nu se leagă de nimic, e liber de orice legături, de orice lucru este legat numai pe dinafară. Așa trebuie să fie creștinul față de orice lucru lumesc.
Dar este, oare, cu putință acest lucru? [...]
citește tot articolul