Subiect de interes: Sufletul Meu Temnita Mea
miercuri, 30 mai 2012
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 3552
În situații limită, critice vedem cu adevărat cine suntem și chiar ne speriem și imediat căutăm o îndreptățire. Avem nevoie să înțelegem că totul este proniat de Dumnezeu, chiar și o moștenire genetică proastă și că în toate El lucrează atât de minunat. Avem nevoie să conștientizăm cine suntem cu adevărat ca astfel să câștigăm smerenia, smerita cugetare ca apoi neînălțându-ne să putem primi în noi purtarea lui Hristos, imitarea Lui. Pentru aceasta părintele Simeon Kraiopoulos ne spune că avem nevoie:
Să vedem păcatele noastre!
Așadar, actul mântuirii este un act conștient. Să cunoaștem acest lucru și să nu ne e fie deloc teamă să ne rugăm lui Dumnezeu, și Dumnezeu să vadă că acceptăm nu cu cuvântul, ci cu fapta. Adică, atunci când fie că facem o greșeală, fie că se întâmplă altceva, Dumnezeu [...]
citește tot articolul
joi, 16 februarie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3261
Spun Sfinții Părinți că omenirea se împarte în două categorii, unii care doresc mântuirea și alții ca nu și-o doresc. Ați dori mântuirea sincer este un act de conștientizare, un act de seriozitate si sinceritate. Ați dori mântuirea și a lupta pentru a o dobândi este cel mai nobil lucru pe care-l poate face cineva în viața lui. Deasemenea dorința mântuirii nu este suficientă dacă nu este însoțită și de actul purcederii la luptă. Adeseori ne dorim anumite lucruri, uneori chiar foarte înalte dar nu regăsim în interiorul nostru puterea de a pune început bun. Părintele Simeon Kraiopulos ne vorbește despre conșteintizarea mântuirii dar și despre finalitatea și scopul acestei nevoințe:
Spuneam că în cazul Sfinților toate sunt conștiente, nu există subconștient și inconștient. Înainte de cădere omul era simplu. Toate [...]
citește tot articolul
vineri, 27 ianuarie 2012
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 4036
Procesul de sporire duhovnicească presupune o coborâre în sine. Niciodată coborârea în sine nu a adus pe om la deznădejde, la depresie, la pesimism sau descurajare ci l-a ridicat. Sfinții Părinți spun în unanimitate ca urcușul duhovnicesc presupune o coborâre în sine, o apropiere de „Lumină” care ne face să vedem cu mai multă acuratețe mulțimea păcatelor și a patimilor din suflet. Părintele Simeon Kraiopoulos ne înștiințează despre cum lucrează puterile sufletești și din perspectiva psihologică, cum încercăm să ascundem din prea multa iubire de sine toate trăirile rele, le înăbușăm în „subsolul” ființei noastre fără să ne dăm seama de repecursiunile viitoare:
Iată cum devine cineva om al lui Dumnezeu
Psihologii susțin că în sufletul omului avem trei straturi: conștientul, subconștientul și iconștientul. [...]
citește tot articolul
vineri, 20 ianuarie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3787
A te lăsa in grija lui Dumnezeu, a avea încredere în pronia divină este un act de credință autentică. „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și celelalte vi se vor adăuga!” presupune o credință reală, puternică ptr a putea împlini acest cuvânt, acest îndemn. Simeon Kraiopoulos ne demonstrează că înainte de toate sufletul nostru poate deveni demnița noastră daca nu-l punem în slujba Celui care ni l-a dat, dacă nu-l întoarcem spre Cel care ni l-a dăruit din iubire părintească.
Ajută-ne Doamne să voim și să putem să ne încredințăm total voii Tale și proniei Tale!Problema este ca omul să se dăruiască lui Dumnezeu!
Pe toate să le vedem prin prisma proniei lui Dumnezeu!
Oricât v-ar părea de ciudat și eu m-am folosit mult de aceste exemple, de parcă le-aș fi auzit prima oară. Sunt [...]
citește tot articolul
joi, 8 decembrie 2011
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 2663
Sfinții Părinți mărturisesc unanim că adevăratul teolog este acela care se roagă bine, acela care toate le primește prin revelație, prin descoperire de la Dumnezeu. Cu siguranță este de mare folos studiul, dar lipsit de duhul trăirii autentice ve deveni doar un fariseu, un împlinitor al literei, ceea ce nu zidește. Părintele Simeon Kraiopoulos ni-l prezintă pe Sfântul Ioan Gură de Aur ca un teolog autentic,trăitor și studios în același timp.
Când este adevărată teologia?
Sfântul Ioan Gură de Aur nu a rostit doar cuvinte teologice. El făcea metanii, făcea privegheri, predica neîncetat, etc. Sfântul Apostol Pavel a spus:
,,... îmi chinuiesc trupul meu și îl supun robiei, ca nu cumva altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic!”.Care teolog face așa? Ei trec peste aceasta. Nici nu-i dau vreo importanță, deși acolo [...]
citește tot articolul
vineri, 2 decembrie 2011
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 2670
Biserica ne învață să luăm ca pilde pe sfinții părinții noștri, să le urmăm exemplele, să ne înțelepțim din greșelile lor, experiențele lor și să avem mare atenție la cum și-au încheiat ei viața. Cu toții dorim să-l urmăm pe Hristos, El este ținta noastră, avem pildele scripturii, dar avem și pildele vieții sfinților, a acelora care s-au nevoit să devină niște bineplăcuți lui Dumnezeu. Nu inoportun Biserica a adunat și păstrat în scris și prin viu grai, viețile sfinților, ale nevoitorilor întru Hristos. Avem mare nevoie de experiența lor, de modul lor de percepție, de ispitele care le-au depășit, in ce context, în ce conjunctură istorică, din ce poziție socială, samd.
Părintele Simeon Kraiopoulos ne deslușește cum să procedăm în lupta duhovnicească, ce să luăm în seamă, cum să ne raportăm anumitor [...]
citește tot articolul
miercuri, 23 noiembrie 2011
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 2756
Avem nevoie de foarte mult timp să ne dăm seama ce este aceea „smerenia”. Avem nevoie să înțelegem ceea ce se petrece cu noi și în noi, iar aceasta se dobândește destul de greu într-un suflet pervertit, format și mulat pe șablonul veacului ecestuia. Părintele Simeon Kraiopoulos ne propune câteva exemple și experiențe psihologice pentru a depista și recunoaște un anume tip de trăire „defectă” din punct de vedere duhovnicesc:
Revin la exemplul butoiului cu apă murdară. Când apăsăm pluta în butoi apa se varsă și golește butoiul.
Așa se întâmplă și cu sufletul.
Totul este să se smerească, să se golească sufletul de tot ce are murdar în el. Pentru că dacă în suflet nu se află smerenia, în el se află mândria, slavă deșartă, egoismul, egolatria. Toate acestea îl chinuiesc pe om. Dacă nu găsește [...]
citește tot articolul
vineri, 18 noiembrie 2011
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 3270
Cea mai mare piedică pentru noi în calea mântuirii este iubirea de sine. De aceea Mântuitorul a adus în fața creștinătății porunca iubirii vrăjmașului pentru a ne da valoarea iubirii dumnezeiești și puterea de a lupta cu cel mai puternic dușman al nostru - IUBIREA DE SINE. Simeon Kraiopoulos încearcă să ne facă bine înțeleasă acestă luptă:
Sfinții și noi.
Omul pune început iarăși și iarăși, se dăruiește iarăși și iarăși lui Dumnezeu și, dacă o face sincer, dacă o face cinstit, înaintează și ajunge la un moment dat – Dumnezeu știe când va ajunge, câți vor ajunge, cine este cel care va ajunge, după cum spun Părinții - , la desăvârșirea nedesăvârșită. Lucrurile nu se termină în această lume. Oricât de desăvârșit ar deveni cineva, este nedesăvârșit, de aceea Părinții vorbesc despre „ desăvârșirea [...]
citește tot articolul
luni, 14 noiembrie 2011
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 3533
Foarte interesant de știut ceea ce putem controla cu privire la psihicul nostru. Părintele Simeon Kraiopoulos, un mare duhovnic și cunoscător de suflete dar și un as al psihologiei ne descrie pe înțelesul noastru cam cum este structurat psihicul nostru și cum trebuie să ajungem la deșertarea sinelui pentru a putea controla întreaga noastră ființă așa cum au făcut-o sfinții:
Când
pui început, te încredințezi pe tine lui Dumnezeu. Simți nevoia să faci în fiecare zi același lucru. Nu înseamnă că este un joc. Datorită păcatului, datorită căderii, datorită vicleșugului care a intrat în om, pentru a izbuti, el ascunde ceea ce are în suflet. Dacă împărțim sufletul omului în zece straturi, cele șase straturi de dedesubt sunt inconștientul, următoarele trei de deasupra sunt subconștientul, iar partea de deasupra este conștientul. [...]
citește tot articolul
vineri, 4 noiembrie 2011
de Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 2700
Vorbim foarte des despre închinarea în duh și adevăr, despre cum ne raportăm situațiilor vieții noastre, față de tot ceea ce ne stă înainte. A te închina în duh și adevăr înseamnă să fii membru al Bisericii celei adevărate în contextul contemporan când foarte mulți se autointitulează creștini dar n-au nici-o legătură cu creștinismul autentic. Simeon Kraiopoulos și-a propus să ne prezinte niște lecții de viață din care să tragem concluzii concrete.
Cei care practică sporturi pe stadioane, se luptă să se să întreacă unul pe altul. În viața duhovnicească nu există competiție.
Cel mult, dacă este cu putință, îl luăm pe aproapele nostru de braț ca să mergem împreună. El poate merge chiar înaintea noastră. Nu ne deranjează. Sunt două duhuri diferite. De aceea și spunem:
pun început. Nu spunem: corectez, [...]
citește tot articolul