Subiect de interes: Dumnezeu
marți, 6 noiembrie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 24739
Un superb film ortodox rusesc despre iubirea de Dumnnezeu și de semeni, despre milostivire și grijă față de cei aflați în necazuri potrivindu-se de minune cu motto-ul nostru:
„Viața și moartea mea depind de ceilalți, căci, dacă l-am câștigat pe aproapele meu, L-am câștigat pe Dumnezeu...” Sf.Antonie Cel Mare
[...]
citește tot articolul
miercuri, 31 octombrie 2012
de Învățătura de Credință Ortodoxă | Vizionări: 5031
Catehismul Ortodox pune în fața credincioșilor săi învățătura Bisericii din totdeauna despre Sfânta Treime astfel încât să nu se ajungă la vreo erezie sau o înțelegere greșită așa cum s-a întâmplat în vechime cu unii eretici. Și astăzi anumite culte care se autodenumesc creștine mărturisesc strâmb despre Sfânta Treime și persoanele Sfintei Treimi. Pentru a putea sta fermi în fața sectelor și a ereticilor avem nevoie să învățăm și să înțelegem conform revelației dumnezeiești ce și cum este Dumnezeul pe care-L numim „Tatăl nostru cel din ceruri”.
Pentru ce numim, în articolul I din Simbolul Credinţei, pe Dumnezeu, „Tatăl”?
Dumnezeu este unul după fiinţa Lui. Descoperirea dumnezeiască ne învaţă însă că acest Dumnezeu, unul după fiinţă,
este în trei persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Aceste trei [...]
citește tot articolul
marți, 23 octombrie 2012
de Învățătura de Credință Ortodoxă | Vizionări: 4299
Este îngrijorător faptul că mulți creștini nu știu lucruri elementare despre ființa lui Dumnezeu, despre însușirile lui Dumnezeu! Este extrem de important să cunoștem pe Dumnezeul căruia ne închinăm, căruia îl slujim, căruia mai presus de toate îi spunem ”TATĂ”. Catehismul ortodox / Învățătura de Credință Ortodoxă pe temeiul învățăturii Bisericii din totdeauna, al Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții aduce lămurirea clară despre ființa și însușirile lui Dumnezeu astfel încât să nu rătăcim precum sectanții neștiind Scripturile și nici tâlcuirea lor:
Ştim noi ceva despre fiinţa lui Dumnezeu?
Nu putem cunoaşte fiinţa lui Dumnezeu nici pe calea firii, nici pe calea mai presus de fire. Fiinţa lui Dumnezeu este
„ascunsul” tainic, la care nu ne putem ridica cu mintea şi cu care nu putem intra în legatură. [...]
citește tot articolul
miercuri, 17 octombrie 2012
de Învățătura de Credință Ortodoxă | Vizionări: 2771
Catehismul Ortodox ne propune învățătura despre existența lui Dumnezeu astfel încât punând în balanță experiența și cultura proprie cu ceea ce Biserica ne învață astfel încât să înțelegem corect lucrurile:
Ce se poate şti despre Dumnezeu cu mijloacele minţii omeneşti şi ale firii înconjurătoare?
Cu aceste mijloace noi ştim că Dumnezeu există, dar nu ştim ce este El, în Sine, în fiinţa Lui.
Este vreo deosebire între acest fel de a cunoaşte existenţa lui Dumnezeu şi cel dat prin Descoperirea dumnezeiască?
Felul cunoaşterii existenţei lui Dumnezeu prin Descoperire e mai sigur şi mai preţios, fiindcă această cunoaştere ne-o da Dumnezeu însuşi şi mintea noastră nu se mai îndoieşte.
Apoi, pe când în Descoperirea dumnezeiască, cunoştinţa existenţei lui Dumnezeu pleacă de la credinţa ca să ajungă la cunoaştere, în [...]
citește tot articolul
marți, 2 octombrie 2012
de Zaharia Zaharou | Vizionări: 3219
Î
n câteva cuvinte pline de Har părintele Zaharia Zaharou ne explică obârșia noastră divină, ne convinge despre marea iubire a lui Dumnezeu pentru OM - creația Sa cea mai de preț. Adesea pentru lucruri mici și chiar meschine ne îndepărtăm de o comoară atât de mare, de lucruri atât de mărețe și veșnice. Dar să vedem cine suntem cu adevărat, cine putem deveni alături de Hristos, călcând pe urmele LUI:
Domnul nostru Iisus Hristos, prin întrupare și jertfa Sa,
a desăvârșit un Trup pe care l-a înzestrat cu toată puterea,
virtutea și slava Lui, pentru ca mădularele acestui trup
să devină „părtașe dumnzeieștii firi” (cf.2 Petr. 1, 4).
Într-un singur act veșnic, a îmbrățișat întreaga ființă în nemărginirea Sa: cerul și pământul și cele mai de jos ale pământului.
Singura pricină a acestei aducătoare de [...]
citește tot articolul
vineri, 27 aprilie 2012
de Arh. Simeon Kraiopoulos | Vizionări: 3528
Superbe aceste cuvinte ale părintelui (din Taina Suferintei) Simeon Kraiopoulos, nimic mai frumos, mai convingător, că în toate trebuie să învățăm să conlucrăm cu Dumnezeu, să ne smerim și astfel să primim din belșug noian de bunătăți, har, pace, liniște și mai ales viața veșnică:
Prin toate omul trebuie să-L afle pe Dumnezeu.
Cât de bine, cât de folositor ar fi să privim așa lucrurile și nu o singură dată, ci pentru totdeauna. Martirii și Sfinții fiecărei epoci
așa au trăit, înlăuntrul bisericii le-au găsit pe toate.
Pentru o ființă rațională, așa cum este omul,
este totul să-L găsească pe Dumnezeu, pe Hristos și nu să afle sănătate, odihnă, etc.
Acestea nu înseamnă nimic, totul se reduce la căutarea lui Dumnezeu. Martirii L-au aflat pe Domnul, L-au găsit pe Hristos și au jertfit totul ca să nu-L [...]
citește tot articolul
miercuri, 25 ianuarie 2012
de Sofronie Saharov | Vizionări: 3376
Cel mai greu iubirii de sine îi este deșertarea sinelui, smerirea. Se spune că smerenie la rasariteni vine de la sumérjenije care înseamnă „a te cunoaște pe tine însuți” în timp ce la latini „sans mérite” se traduce – „fără merit”. Sinonim lui „sans mérite” in franceză este mediocru sau nul.
A te cunoaște pe tine însuți presupune o stare de smerenie. Se vede de aici diferența de înțelegere a conceptului de smerenie. A ne deșerta sinele este lucrarea de căpătâi propovăduită de Însuși Hristos următorilor săi. Părintele Sofronie Saharov ne oferă o perspectivă a relației noastre cu Dumnezeu dintr-o experiență asumată:
Relatia Dumnezeu – Om.
Duhul nostru petrece într-o stare de încântare plină de mulțumită când ni se descoperă Sfânta Taină ce depășește mintea zidită: Dumnezeul cel viu, Căruia [...]
citește tot articolul
marți, 13 decembrie 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3185
Iubirea este virtutea care ne aseamănă cu Dumnezeu, este sentimentul care armonizează deplin viețuirea dintre oameni. Tare greu și dificil este astăzi omului modern să viețuiască în simplitate și armonie. Vrajmașul diavol a reușit în mare parte să sădească printre oameni neghina iubirii de sine, a depărtării de Dumnezeu și a dorinței de îmbogățire. Uitând de suflet și de veșnicia care ne așteaptă ne-am cufundat în despărțirea de Dumnezeu și de toată pronia Sa. Sfântul Ioan Teologul, apostolul iubirii ne poate sluji de pildă în dobândirea dragostei care nu cade niciodată:
-Sfântul apostol Ioan, ucenicul iubit al lui Hristos, a luat dragostea lui Hristos și a vorbit despre dragoste. A împărțit dragostea, a răspândit-o în lume s-a îmbogățit prin cunoașterea iubirii lui Dumnezeu. Ne spune:
,,Iubiților, să ne iubim [...]
citește tot articolul
marți, 22 noiembrie 2011
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3237
Într-un oraș mai mulți meseriași discutau fiecare despre specialitatea lui. Dar iată că la un moment dat veni vorba despre Dumnezeu. Între ei se afla și un tăgăduitor de Dumnezeu.- Dacă ar fi Dumnezeu – zicea hulitorul – atunci de ce nu L-a văzut, sau nu –L vede cineva? ... Încă nimeni nu poate spune că a văzut pe Dumnezeu. ...Însă între apărătorii credinței în Dumnezeu se afla și un ceasornicar. Acesta nu zise nimic la hula necredinciosului, ci luă un ceas și, cu ochelarii lui începu să se uite cu încordare și cu mare atenție în mecanismul lui, ca și cum ar căuta ceva.- Dar tu ce cauți în orologiu? întrebă necredinciosul văzând că toată lumea era atentă la ceea ce făcea el.- Caut – răspunse ceasornicarul – pe cel ce a făcut orologiul acesta și nu-l găsesc... așa cum cauți tu ca un necredincios [...]
citește tot articolul
luni, 24 octombrie 2011
de Paisie Aghioritul | Vizionări: 3702
Simplitatea este un dar de la Dumnezeu în zilele noastre și o putem dobândi cu multă nevoință căci am părăsit pe deplin această viețuire de aur și am îmbrățișat încrengătura sofisticată a modernității celei bolnave. În trecut oamenii pentru că erau simpli în fapt și în gândire puteau trăi mult mai fericiți și mai feriți de nebunie, de stres și învrăjbire. Cuviosul Paisie Aghioritul cu un limbaj plin de duh ne învață simplitatea pentru a putea trăi fericiți și capabili de a simți pe Dumnezeu:Bună este cunoașterea, bună e și școlirea, dar dacă nu se sfințesc sunt fapte fără rost ce duc la catastrofă. Au venit odată la coliba mea niște studenți încărcați cu cărți și mi-au spus: ,,am venit, Părinte, să discutăm despre Vechiul Testament. Dumnezeu nu îngăduie cunoașterea?” – ,,Care cunoaștere?, [...]
citește tot articolul