Subiect de interes: biblia
luni, 19 noiembrie 2012
de Nicolae Velimirovici | Vizionări: 3726
La această poruncă oamenii se poticnesc cu adevărat căci a nu minți, pare o mare nevoință, o mare virtute. Astăzi oamenii se mint intre ei într-o veselie și fără prea multe procese de conștiință. Minciuna face parte din noi, o respirăm purși simplu ca pe o necesitate fiziologică. Tatăl minciunii trimfă și se bucură deoarece creștinii se fac călcătorii poruncii a noua din decalog:
„Să nu dai mărturii mincinoase împotriva aproapelui tău!” (Deuteronom, 5, 20).
Să nu te arăți mincinos nici față de tine, nici față de altul. Când te minți pe tine, știi în mod sigur că te minți. Când spui minciuni despre altul, el știe că vorbești în chip mincinios despre el.
Când te lauzi pe tine în fața altora și te trufești,
oamenii nu știu, dar tu însuți știi că dai mărturie mincinoasă despre tine. Dacă repeți [...]
citește tot articolul
miercuri, 14 noiembrie 2012
de Bartolomeu Anania | Vizionări: 3643
Înainte de a citi în Vechiul Testament al Sfintei Scripturi / Biblia, cartea profetului Sofonie ar fi bine să ne documentăm și să știm câte ceva despre viața sa, despre momentul istoric în care și-a petrecut viața și activitatea și care sunt împrejurările și scopul pentru care a fost ales de Dumnezeu pentru a profetiza poporului ales.
Sfântul Prooroc Sofonie - al cărui nume se tâlcuieşte
„straja Domnului" său
„cunoscătorul celor ascunse" -, fiul lui Husi, din seminţia lui Simeon, a fost al noulea dintre "proorocii mici.
A trăit la Ierusalim la începutul domniei regelui Iosia
(640-609 î.Hr.). A primit harul proorociei şi a proorocit despre căderea şi pustiirea Ierusalimului şi despre necazurile cele mari ce vor veni peste iudei. A mai proorocit că neamurile vor ajunge popor ales al lui Dumnezeu; că ruşinare va fi pentru [...]
citește tot articolul
luni, 8 octombrie 2012
de Nicolae Velimirovici | Vizionări: 6673
Plăcerea sexuală, sexul, pornografia, prostituția, tot ce ține de acest subiect este cultivat, mediatizat și cosmetizat la maxim în vremurile acestea tulburi pe care le trăim. Vrajmașul diavol găsind cu cale o plăcere pusă în Om de Dumnezeu la zidire a speculat-o într-un așa mod încât astăzi până și copii să fie loviți de această maladie. Dar iată ce ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici despre:
Porunca a șaptea - ,,Să nu fii desfrânat” (Deuteronom, 5, 18).
Să nu ai o legătură nelegiuită cu o femeie! Animalele, sub acest aspect, sunt mult mai ascultătoare față de Dumnezeu, decât mulți oameni. Ele se împerechează doar la vremea și în modul pe care Dumnezeu l-a rânduit, în timp ce mulți oameni nu cunosc nici vremea, nici modul acestei legături dintre bărbat și femeie. Cugetul lor este stăpânit de desfrânare, [...]
citește tot articolul
miercuri, 3 octombrie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 3437
Punem înaintea cititorului continuarea articolului „De ce sectele resping PREOTIA SACRAMENTALA?!” astfel încât să nu mai existe nici-un dubiu în mintea celor neștiutori in cele ale teologiei. Aceste două articole vin în completarea unuia mai vechi Taina Preotiei - diferente interconfesionale care deasemenea aduce lămuriri concrete cu privire la Taina Preoției Sacramentale și a importanței ei în confruntare cu învățăturile sectelor.
Deosebirea dintre clerici, harismatici
(1) și restul Bisericii este și ea de multe ori arătată în Faptele Apostolilor, prin menționarea separată a acestora
(ex.: Fapte 11, 1: apostolii și frații – 15, 4: au fost primiți de Biserică și de apostoli și de preoți– 20, 17 a chemat la sine pe preoții bisericii etc.) tot această deosebire se arată și în tulburarea ridicată de iudaizanți – de [...]
citește tot articolul
marți, 2 octombrie 2012
de Cristian Stavriu | Vizionări: 5275
O superbă emisiune despre citirea si tâlcuirea Bibliei / Sfintei Scripturi în care părintele profesor doctor Ioan Caraza de la Facultatea de Teologie din București ne deslușește această taină în Biserica. Această emisiune este o dovadă vie și concludentă împotriva ereziei „sola scriptura” promovată de sectele protestante si n e o p r o t e s t a n t e . [...]
citește tot articolul
marți, 2 octombrie 2012
de Bartolomeu Anania | Vizionări: 4594
Prăznuind pomenirea proorocului Tău Avacum, Doamne, printr-însul Te rugăm, Doamne, mântuieşte sufletele noastre! (troparul Sfântului Prooroc Avacum)
Cel ce ai strigat lumii de la amiază venirea lui Dumnezeu din Fecioară, Avacume de Dumnezeu grăitorule, şi auzirea străjii celei dumnezeieşti cu starea de faţă, de la îngerul purtător de lumină, învierea lui Hristos lumii ai vestit. Pentru aceasta cu veselie strigăm ţie: Bucură-te, frumuseţea cea luminată a proorocilor! (condacul Sfantului Prooroc Avacum)
Sfântul Prooroc Avacum, al optulea din cei Doisprezece Profeţi Mici, era din neamul lui Simeon, și a profețit în jurul anului 650 î.Hr.
Acesta a profeţit distrugerea Templului din Ierusalim, robia babiloniană şi mai apoi întoarcerea celor robiţi din nou la pământurile natale. Pe timpul războiului cu babilonienii, profetul Avacum s-a retras [...]
citește tot articolul
luni, 16 iulie 2012
de Bartolomeu Anania | Vizionări: 3977
Adevărul este că nu cunoaştem prea multe date despre autorul Cărţii Naum. După cum mărturisește despre sine, el era originar din Elcoş, localitate asupra situării căreia sunt, încă din vechime, divergenţe. Sfânta Tradiţie socoteşte că Naum ar fi originar din localitatea numită ulterior Capernaum (= satul lui Naum), însă e greu de afirmat dacă vechiul Elcoş a devenit, ulterior, Capernaum.
Cum Cartea Naum conţine doar o profeţie împotriva Ninivei, capitala Asiriei, iar Ninive a fost distrusă în 612 î. Hr., vom plasa scrierea cărţii înainte de această dată. Cartea e pretutindeni numită după autorul său, profetul Naum: Nakhum în Biblia Hebraica; Ναουμ (Naum) în Septuaginta; Naum Propheta în Vulgata.
Principala idee a cărţii este aceea a justiţiei divine, care nu lasă nepedepsite crimele şi desfrânările; astfel, în [...]
citește tot articolul
miercuri, 30 mai 2012
de Nicolae Velimirovici | Vizionări: 4003
Citind tâlcuirea Sfântului Nicolae Velimirovici despre porunca a sasea a Sfintei Scripturi - să nu ucizi - m-a dus gândul la milioanele de avorturi ce se fac în întreaga lume și la nevinovații copii ce strigă fără speranță către mamele lor și călăii de medici. Bine ar fi ca la această expunere a Sfântului Nicolae Velimirovici să luăm aminte căci putem ucide în fel și chip:
Porunca a șasea „Să nu ucizi” (Deuteronom, 5, 17).
Dumnezeu a dăruit tuturor făpturilor viață din propria Sa viață.
Viața este moștenirea cea mai prețioasă a lui Dumnezeu și de aceea cel care ridică mâna împotriva oricărei vieți în această lume o ridică împotriva moștenirii prețioase a lui Dumnezeu. Vai, asupra înseși vieții lui Dumnezeu! Toți câți viețuim acum
suntem purtători temporari ai vieții dumnezeiești înlăuntrul nostru, [...]
citește tot articolul
marți, 29 mai 2012
de Bartolomeu Anania | Vizionări: 7523
Părintele Bartolomeu Anania ne face o scurtă istorisire despre Iona Profetul și Cartea sa. Sfinții Părinți ai Bisericii întotdeauna s-au legat de istoria lui Iona în cuvântările lor despre pocăință. Sfântul Ioan Gură de Aur se leagă în cuvântările sale și de folosul postului în tandem cu pocăința luând ca exemplu pe niniviteni.
Cartea lui Iona este o prezenţă cu totul singulară între operele profetice ale Vechiului Testament şi, în felul ei, ciudată. Ea nu cuprinde nici o profeţie, ci se rezumă la a fi o istorisire asupra unui personaj care-şi spune Iona, care vorbeşte la persoana a treia şi despre care nu există nici un indiciu intratextual că ar fi şi autorul scrierii. Cu toate acestea, în cea de a patra carte a Regilor (14, 25) - care este, totuşi, o operă istorică - se aminteşte faptul că robul lui Dumnezeu, [...]
citește tot articolul
miercuri, 25 aprilie 2012
de Sf. Nicolae Velimirovici | Vizionări: 5365
Porunca a cincea din Sfânta Scriptură / Biblia:
,,Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să trăiești ani mulți și să-ți fie bine în pământul acela pe care Domnul Dumnezeului tău ți-l dă ție”(Deuteronom, 5, 16).
Înainte ca tu să-L cunoști pe Domnul și Dumnezeul tău, L-au cunoscut deja părinții tăi. Doar acest motiv este de ajuns ca să-i cinstești și să le arăți mulțumire și respect. Înclină-te și adu mulțumire și respect fiecăruia, care înainte de tine a primit cunoștința despre bunul cel mai înalt din lumea aceasta.
Un tânăr indian bogat a călătorit cu slujitorii să în munții Indiei. Acolo a întâlnit un bătrân care își păștea caprele. Bătrânul sărac s-a retras într-o parte a drumului și s-a înclinat înaintea tânărului bogat. Tânărul însă a [...]
citește tot articolul