de Cristian Stavriu | Vizionări: 2956
Sfatul zilei de 30 iunie
Trezește-te în zori
„În zori mă voi trezi.” (Psalmi 56, 8)
Sunt cuvintele unui om apăsat de griji și de amărăciuni. El se trezește în zori ca să se sature de lumina Feței lui Dumnezeu, înaintea de a i se arăta fața omenească. Despre mulți dintre cei care s-au arătat slujitori ai Domnului - Avraam, Iacob, Moise, Samuel, Iosua Navi și alții - aflăm din Sfânta Scriptură că se trezeau în zori. Aceeași expresie poate fi întâlnită și în Noul Testament cu referire la Însuși Domnul: „Și a doua zi, sculându-Se foarte de noapte, a ieșit și s-a dus într-un loc pustiu și Se ruga” (Marcu 1, 35).
Femeile care voiau să-L plângă au venit la mormântul Său „foarte de dimineață” (Marcu 16, 2).
„Dimineața vă veți sătura de pâine, și veți cunoaște că Eu sunt Domnul” (Ieșire 16, 12), a spus Dumnezeu poporului Său, când a trimis din belșug mană laolaltă cu roua dimineții.
Dar trebuie să te dai jos din pat pentru a o culege...
Și astăzi există hrană cerească pentru poporul lui Dumnezeu și astăzi trebuie să o mănânce pe săturate ca să poată prinde putere și să se împotrivească păcatului.
În fiecare zi poți fi supus unei încercări, oamenii te amărăsc, te enervează, te ispitesc. În fiecare zi înclini tu însuți să-i tulburi sau să-i jignești pe oameni, în fiecare zi trebuie să muncești, să învingi răul, să mergi pe calea cea strâmtă fără să șovăi și să te abați.
Cine este în stare să facă așa ceva? Cel ce a acumulat putere de dimineață, cel ce și-a deschis sufletul înfometat să primească hrană de la Dumnezeu pe săturate. Este în stare să înfrunte vrăjmașul doar un oștean bine înarmat. Dacă nu ești înarmat, la ce altceva ar trebui să te aștepți dacă nu la înfrângere?
Nu ești înarmat, n-ai ce căuta în oaste.
O alarmă de exercițiu îi pune în mișcare pe ostași; sunt gata de luptă numai după ce s-au înarmat.
Să ne trezim deci în zori nu numai pentru a începe lucrul nostru obișnuit, ci în primul rând pentru Dumnezeu. Să ne trrezim în zori pentru a-I arăta Domnului că, înainte de a căuta foloasele pământești, căutăm împărăția Sa; că ne este plăcut și drag să ne nutrim cu cuvântul Lui, să-L avem „tovarăș de drum” în ziua care începe. Fiindcă El este Singurul care știe ce ne așteaptă și care ne poate înarma cum trebuie.
Și să nu spunem niciodată: „Am timp, voi face asta mai târziu”.
Mai târziu vor veni griji și necazuri, deșertăciuni, discuții, certuri. Mai târziu, ți se va tulbura inima, vei spune ce nu se cuvine să spui, îți vor trece prin minte cugete păcătoase. Mai târziu îți vei simți conștiința apăsată; fie că ai păcătuit, fie că n-ai procedat cum trebuie; și toate acestea fiindcă ai intrat în luptă flămând și neînarmat.
Fiecare zi un dar al lui Dumnezeu - Editura Sofia
fiecare persoana este unica si se hraneste duhovniceste dupa cum simte sufletul lui. Nu avem sabloane ptr asa ceva ci avem povatuitori duhovnici cu care ne sfatuim si cu care ne indreptam spre Dumnezeu.
Unii se roaga dimineata si seara, altii se roaga noapte cand linistea le permite sa se linisteasca si sa intre in comuniune cu Dumnezeu, cu sfintii sai, cu prietenii de suflet samd. Altii se roaga mai mult, altii mai putin iar unii se roaga neincetat cu rugaciunea inimii.
Fiecare dupa putinta, dupa ravna, dupa dragoste, dupa nevoie, dupa simtire.
Parintele Arsenie Papacioc spunea asa:
„Cine se roaga numai cand se roaga, acela nu se roaga!” - si avea dreptate.
Cel care s-a lipit de Dumnezeu are rugaciunea neincatat pe buze in orice imprejurare, in orice clipa si spre aceasta trebuie sa tindem fiecare.
Dar fiecaruia dupa masura dupa cum luminat de Dumnezeu ne poate povatui duhovnicul!
Doamne miluieste-ma!
Cristian Stavriu