de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3411
Despre recunoașterea propriei păcătoșenii și începutul îndreptării. Despre pelerinajul la Ierusalim. Despre citirea Psaltirii
Iată răspunsuri, pe scurt, la întrebările tale!
„Sunt păcătos, sunt un fiu de curvar și netrebnic!”
Dacă într-adevăr sunt păcate pe conștiință, trebuie să te pocăiești și, după ce te vei fi mărturisit, să pui început îndreptării – iar dacă este vorba doar de simțământul inimii că îndeobște ești păcătos, acest simțământ nu trebuie alungat, ci întărit și mai mult. Cu cât se simte omul mai păcătos, cu atât este mai aproape de Domnul, Mântuitorul, Care a venit să-i mântuiască nu pe drepți, ci pe păcătoși.
„Să fiu pelerin ori să mă duc la mănăstire?”
Vezi singur cum e mai bine. Hotărârea aceasta trebuie s-o iei în urma propriei chibzuințe, fiind sfătuit și de oameni care te cunosc bine. Poți și să te însingurezi undeva și să trăiești așa, cum fac unele călugărițe și unii călugări.
„Aș vrea să merg la Ierusalim, însă nu am bani.”
Când nu ai bani, nu ai nevoie. Pomenește în gând mai des, chiar în fiecare zi, locurile pe unde a fost Domnul și închină-te Lui cu gândul oriunde te-ai afla. Pentru tine va fi de ajuns – ba chiar mai bine – dacă vei face așa.
„Să citesc Psaltirea zilnic după tipic?”
Bun lucru; trebuie să te gândești însă și cum bagi și rugăciunea ta între stihuri. Mai bine să nu citești tot decât să citești tot fără să gândești și fără să simți. Învață pe dinafară câțiva psalmi, și atunci când mergi pe drum spune-i și cugetă. La ei.
„Să-i pomenesc pe vii și pe morți la Psaltire”?
E bine. Acesta este un lucru al dragostei – dar a te apuca să citești Psaltirea pe la morți și să iei bani pentru asta nu este deloc cuviincios. Este bine că îi înveți pe alții să facă bine – dar mai întâi să spui totdeauna că trebuie crezut în Presfânta Treime, și în întruparea Fiului lui Dumnezeu pentru a noastră mântuire, și în aceea că cei ce caută mântuirea trebuie să primească harul Sfântului Duh prin Sfintele Taine și să asculte de Sfânta Biserică; abia după aceea să adaugi, în încheiere, că toți , de la mic la mare, trebuie să păzească poruncile lui Dumnezeu.
Mântuiește-te și roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, mult păcătosul!
Despre felurite probleme de credință și viață – Sfântul Teofan zăvorâtul – Editura Sophia - 2012
Citiți și:
I-a spus pe fata ca-i TRUFASA si iubeste SLAVA DESARTA
Despre tulburarea sufletului si ravna fara dreapta socotinta
Pacatuim din slabiciune dar de buna voie
Mijlocul de a ne infrana de la tot ce-i rau