de Teofan Zavoratul | Vizionări: 3490
O cultură exacerbată a sexului le face pe femeile tinere, mai puțin tinere sau chiar în vârstă să șocheze prin felul în care se îmbracă, prin felul în care se poartă și se prezintă societății. Am putea spune că a fi sexi în ziua de astăzi este un scop în sine, o țintă, un deziderat de maximă importanță. Fără a încerca să-i disculpăm în vreun fel pe bărbați, am putea afirma că a fi creștin cu adevărat, a fi după poruncile evanghelice presupune o mucenicie. A face față acestor „atacuri” nu se poate fără o trăire autentică, fără o înduhovnicire reală, fără o implicare totală în viața creștină. Puterea poftitoare a omului cu greu se poate înfrâna atunci când stimulii vin din toate direcțiile. Sfântul Teofan Zăvorâtul ne spune că:
„Oricine privește la o femeie, poftind-o, a și să vârșit adulter cu ea în inima lui”.
Dar cum poți, trăind în societate, să nu privești la femei?
Vedeți că nu cel ce privește pur și simplu la o femeie săvârșește adulter, ci acela care privește cu poftă.
De privit, privește, dar inima să ți-o ții în frâu. Privește precum copiii, care se uită la femei cu ochi curați, fără nici un fel de gânduri necuvincioase.
Femeile trebuie iubite, fiindcă porunca ce privește iubirea de aproapele le cuprinde și pe ele, dar cu iubire curată, ce are în vedere nimic altceva decât sufletul și duhovnicescul... În creștinism, dat fiind că Dumnezeu nu face deosebire între femeie și bărbat, această deosebire nu trebuie să fie nici în legăturile dintre creștini.
,,Din cale afară de greu”, vei zice. Da, fără luptă nu se poate: dar lupta presupune neplecarea duhului în fața păcatului, iar la Milostivul Dumnezeu această nesupunere se scoate drept curăție.
Sfântul Teofan Zăvorâtul
Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an – Editura Sophia, București 1999
Colecția Părinți Ruși - (Rom.1, 28; 2, 9 ; Mt.5, 27-32)
Toate-s adevarate si dumnezeiesti, frumoase si de pus la inima. Problema noastra este ca suntem pervertiti pana in maduva oaselor din pantecele maicii noastre si pana in prezent prin tot ceea ce se misca in jurul nostru. Ce bine ar fi sa putem privi cu „ochii Creatorului”, ce bine ar fi sa avem nealterat chipul lui Dumnezeu in noi si sa putem percepe totul cu simplitate cu curatie in deplina armonie.
Pentru a putea ajunge pe o buna cale ne trebuie un duhovnic bun care sa se aplece cu profunzime asupra vietii noastre duhovnicesti si sa aiba si experienta necesara ptr a putea face aceasta intr-un duh autentic. Dar cred cu tarie ca Bunul Dumnezeu ne va judeca dupa conjunctura vietii si momentului istoric in care ne aflam si se va milostivi cu abundenta fata de cei ce vor purta in suflet dorinta sincera de mantuire, dorinta sincera de a iubi chiar si pe vrajmasi (desi noi astazi nu suntem capabili sa iubim pe cei mai apropiati). Suntem iubitori de sine si suntem campioni la capitolul acesta dar si aici o scrintim cumva deoarece am putea avea acea iubire de sine care sa ne scape de vesnicia iadului.
Multumim Ioana ptr interventia frumoasa!
Doamne miluieste-ma!
Cristian Stavriu
- si pe cat pare de usor pe atat este de greu cand nu ne nevoim corect si ne iubim sinele