de Cristian Stavriu | Vizionări: 3926
Nu de mult mi-a spus duhovnicul că multele probleme din viața creștinului cât și nesporirea duhovnicească vine în mare parte din pomenirea răului. Ca atare ar trebui să ne luptăm pe brânci să ne pozitivăm, să nu mai pomenim cele rele și să căutăm să scoatem cât mai mult la suprafață binele pe care nimeni nu-l mai promovează. Publicitarii au constatat că știrile șocante, faptele rele în general au mare rating pe mijloacele media. Sfinții Părinți însă ne învață să fim albine să căutăm și să ne însoțim permanent cu binele:
Smerește-te și să te consideri întotdeauna cauza răului.
„Zis-a oarecare din bătrâni că, precum nu este cu putință a-și vedea cineva fața în apă tulbure, așa și sufletul, de nu se va curăți de gândurile străine, nu poate să se roage cu mintea”
În timpul călătoriei sale cu vaporul spre Sfântul Munte Athos, poetul Sandu Tudor s-a întâlnit cu negustorul grec Papaiani, care aproviziona cu mărfuri pe monahii athoniți.
„Acesta prin lucrare diavolească căuta să-l smintească, spunându-i că Athosul nu este nimic altceva decât sărăcie, sălbăticie și murdărie și că mai plăcută ar fi fost o călătorie în apus. Apoi a mai adăugat și câteva vorbe rele la adresa monahilor athoniți. Dezamăgit și degustat, Sandu Tudor se desparte de diabolicul său tovarăș de călătorie, care surâdea mulțumit de sminteala făcută.
Reântâlnindu-se cu părintele Elisei, monah athonit și călăuza sa, și istorisindu-i discuția avută cu negustorul Papaianii, acesta îi răspune:
-Îl cunosc pe acesta. Trăiește pe spinarea noastră și ne vorbește de rău. Și tatăl său la fel a făcut. Maica Domnului s-a supărat pe el și într-o zi diavolul i-a luat mințile și s-a aruncat în prăpastie de la fereastra unei mănăstiri. Tu însă, fiule, culege ca albina din flori, numai ce este bun!
Sandu Tudor l-a întrebat atunci pe părintele Elisei:
-De ce tocmai aici în Muntele acesta Sfânt, este atâta nemernicie și tristețe?
Părintele Elisei i-a răspuns:
-Nu te mira fiule, numai părere este! Cu ochii lumești și păcătoși numai atâta se vede.După judecata păcătoasă nu se vede decât întunericul. Unde este lumina mai mare, acolo mai neagră este și noaptea.Nu uita că Biserica Ortodoxă care este Trupul Tainic al Domnului nostru Iisus Hristos, nu va fi distrusă niciodată.
Biserica Ortodoxă este în mare luptă cu păcatele și cu moartea
Dar de fiecare dată iese biruitoare și cântă: Hristos a Înviat!
VIAȚA CA O PRĂZNUIRE DUHOVNICEASCĂ – GÂNDURILE BUNE ÎN VIAȚA CREȘTINULUI ORTODOX - Editura Panaghia 2005
Doamne miluieşte pentru că El este cel care ne fereşte de rău.
Raul cunoscut, masurabil, specific, isi pierde incarcatura de rau; dar creste frica de rau cand este general, nespecificat, vag.
Un gand vag mi se pare in sondajul de pe site optiunea "Deoarece simt ca Biserica se ocupa din ce in ce mai putin de partea duhovniceasca a lucrurilor."
Imi place evitarea pomenirii raului:
* la intalnirea Domnului Iisus Hristos cu femeia samarineanca - ii specifica o cifra clara - nu pune presiune de genul - vai ce rea e desfranarea - astfel incat femeia are libertatea sa se auto-analizeze
* sfatul de a face cruce peste mancare inainte de a manca, si a nu trai cu psihoza ca mancarea are ceva rau nestiut