de Cristian Stavriu | Vizionări: 10091
Va prezentăm mai jos un film biblic din Vechiul Testament - Cartea Ruth își are numele de la acela al eroinei principale, femeia mobiteancă pe care pronia divină a introdus-o, legal, într-o familie de israeliți și prin aceasta, în arborele genealogic al regelui David și în descendența trupească, al Mântuitorului Iisus Hristos. În Biblia ebraică ea ocupă locul al doilea printre operele celor cinci suluri, care la rândul lor, fac parte din așa numitele scrieri, textul ei citindu-se în fiecare an în sărbătoarea cincizecimii.
Septuaginta și Vulgata au plasat-o dupa cartea Judecătorilor avându-se în vedere, fără îndoială, mențiunea cronologică din primul verset.
Cartea cuprinde istoria simplă și emoționantă a unei familii de iudei din Bethleem, care, din pricina unei secete prelungite se exilează în țara Moabului. E vorba de Elimelec, soția sa Noemina și cei doi fii ai lor, Mahlon și Chilion. Feciorii se însoară acolo cu două moabitence; primul, cu Ruth, al doilea, cu Orfa. După un timp însă se petrece moartea lui Emlimelec urmată de a celor doi fii. După zece ani, Noiemina, îndurerată, își hotărăște repatrierea petrecută pe drum de cele două nurori, ea le îndeamnă să rămână în țara lor și să-și refacă viața, dar numai una, Ofra o ascultă în vreme ce Ruth i se jură că-i va rămâne alături până la moarte. ajunsă acasă, noiemina îl regăsește pe Booz, ruda apropiată a soțului ei, și pune la cale o căsătorie de levirat între el și nora ei. Conștientizat asupra acestei intenții și acceptând-o, Booz înlătură mai întâi, cu delicatețe, o piedică formală, apoi se căsătorește cu Ruth. aceasta îi va da naștere lui Obed, devenind astfel - ea, o moabiteancă - bunica celui ce avea să fie regele David.Dacă trebuie să căutăm și aici o teologie, aceasta nu poate fi decât implicarea directă a lui Dumnezeu în istoria universală a mântuirii omului; El o face fără ostentație, dar mâna Lui se simte pretutindeni, într-o cuprindere care elimină orice fel de discriminare reasială.