de Cristian Stavriu | Vizionări: 2871
Ego-ul se împotrivește vindecării sufletului!
Să vă relatez o întâmplare din anii copilăriei mele. Acasă aveam o cățea căreia i-a venit ceasul să nască. A născut undeva, departe de casă și eu m-am dus să văd unde a născut. M-am luat după ea și când am ajuns într-o pădurice am pierdut-o. Căutând-o, fără să-mi dau seama, m-am așezat în fața micuței grote în care născuse. Imediat ce a observat că sunt lângă cățelușii ei, m-a atacat. N-a mai știut că sunt stăpânul ei. Când s-a repezit să mă muște, am reușit să țip, mi-a recunoscut vocea și s-a dat înapoi. În clipa aceea critică, câinele nu se mai îngrijea doar de el, ci și de cățelușii lui. Așa se întâmplă și în noi. Vai de cel care are ca lucrare să scoată șarpele din gaura lui. Vai de cel căruia Dumnezeu i-a încredințat o asemenea lucrare, să spargă fortăreața numită EGO. Va fi sfâșiat.
Va fi mușcat și sfâșiat, fiindcă fortăreța nu se predă ușor.
În funcție de cunoștințele și însușirile pe care le are cineva, va aduce argumente pentru a se convinge pe sine și pentru a se amăgi pe sine, firește, chiar și spre pieirea lui, spre nimicirea lui.
Așadar, când sosește acest ceas critic, oricâtă dispoziție ar avea cineva să asculte, nu va asculta. Puțini sunt aceia care, cu simplitate și cu lipsă de viclenie,pot spune: ,,Așa să fie, așa să fie” și înaintează spre sfințenie.Mulți suferă și îi fac și pe alții să sufere. Dar după cum a spus apostolul Pavel: ,,Mulțumesc lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos”.
Da, prin Iisus Hristos, în cele din urmă, toate se vor rezolva, toate se vor rândui.
„SUFLETUL MEU, TEMNIȚA MEA” – Arh. Simeon Kraiopolous, Ed. Bizantină – 2009
Unul din dușmanii de seamă ai nevoitorului pe calea mântuirii este EGO-ul, iubirea de sine. Este cea mai feroce luptă ce poate fi dusă. Aici găsește punct de sprijin diavolul și nișe prin care să poată pătrunde in inima omului. Diavolul este un duh spurcat care crește pe măsură ce noi îl hrănim, noi îi dăm „pâinea cea de toate zilele”, noi îl facem în stare să ne stăpânescă - și mai ales prin iubirea de sine.
Vad inelul ca pe un simbol al inlantuirii iubirii de sine pentru a da forţă iubirii celuilalt.
Pe iubirea de sine se muleaza cel mai bine tangalache. Speculand din plin iubirea de sine, crutarea de sine si alte manifestari ale sinelui ne poate juca in poala cu tot ceea ce misca. Pe acesta cale ne muncim in malaxorul acestei vieti nereusind sa mai iesim de acolo. De foarte multe ori sesizam chiar iesirea din aceasta presa si nu reusim sa iubim ptr ca ne iubim prea mult sau tinem prea mult la ceea ce ne-am propus si care sigur ne satisface.
Suferinta este modalitatea prin care Dumnezeu ne transmite mare Lui iubire. De cele mai multe ori nu reusim sa convertim suferinta intr-o lucrare benefica, nu ne pozitionam corect fata de noi insine, aproapele si Dumnezeu si cu proasta noastra intelegere a lucrurilor ne afundam in nisipurile miscatoare a vietii fara de Dumnezeu.
Dumnezeu vrea sa ne imbratiseze si noi suntem aceia care nu-L lasam - apoi spunem ca Dumnezeu e aspru, ca ne pedepseste si nu ne asculta rugile.
Doamne mantuieste-ne de iubirea de sine!
Sper ca n-am fost prea siropos!!!!
Doamne miluieste-ma!
Cristian Stavriu