de Cristian Stavriu | Vizionări: 3571
Inerția ignoranței și a nepăsării ne plasează departe de cunoșterea unei viețuiri autentice care să ne fie de folos, să ne împlinească. Machiajul este o falsitate o minciună a propriului sine în primul rând și apoi către cei din jur care sunt necunoscători. Un om cu o dreaptă înțelegere a lucrurilor nu se lasă păcălit de falsități și măști. Părintele Constantin Necula un îndrăgit al tinerilor creștini ne prezintă o perspectivă teologică dar și firească în același timp despre ceea ce reprezintă a te machia ca act în sine:
Gândiți-vă la machiaj din punct de vedere teologic. Omul, fiind chipul slavei lui Dumnezeu, orice adaos sau scădere din el duce la o demonetizare a lui, ca persoană. Se pierde prosopon-ul (gr. Chipul), persoana, ceva din indentitate.
Mă gândesc la o imagine pe care o am de când eram mic, la Brașov, când deasupra scenei de la teatrul de păpuși erau două măști: una care râde, alta care plânge.
E cea mai bună icoană pe care o am asupra persoanei din teologia bizantină.
Cred că pe măsură ce ne machiem, uităm să ne aducem aminte că machiajul ține de împărăția inversă a îndumnezeirii.
Pe măsură ce te apropii de chipul lui Hristos, chipul tău se șterge și se aseamănă cu chipul lui Hristos!
De aceea seamănă preoții între ei, pentru că chipul lor seamănă cu icoanele, iar icoanele seamănă cu Dumnezeu.
La tănțicile machiate, problema se pune invers. Pe măsură ce vor să se individualizeze, fără îndoială că... se individualizează, nu mai seamănă cu nimic! Uneori nu mai seamănă chiar cu nimic omenesc. Observați, există un conținut telogic al machiajului. Pe de altă parte, există o doză de bun simț, peste care dacă se trece, este lezată inclusiv frumusețea feminină; în fond, o fată care se machiază recunoaște... ce? De ce se machiază? Ca să arate mai frumoasă. Deci în esență, fără machiaj e urâtă, e o urmare a unui complex. Iar cum complexele au la bază păcate, trebuie să caute ce anume este păcat în ea, încât să aibă nevoie de adjuvantul acesta, pentru a merge mai departe.
Să știți că nici bărbații nu sunt departe de femei la machiaj!
Ei nu se machiază cu tot felul de artificii de genul acesta. Ei își cumpără, care mai de care, mașina mai puternică, telefon cât mai șmecher, câte un lanț, câte un ceas cât mai sofisticat... Există o mentalitate de emisie și pe linia bărbatului.
Pe mine mă deranjează când, pentru machiaj, fetele sunt scoase afară din Biserică. Domnișoarelor și doamnelor care vă machiați, nu există anatemă pentru machiaj! Cine vă spune că nu aveți ce căuta în Biserică, pentru că vă machiați, acela greșește. Acela nu are ce căuta în Biserică, pentru că nu a înțeles că și machiații se pot mântui.
Cu o singură condiție: să se demachieze la timp.
Pr.Constantin Necula – Despre Machiaj – Revista ORTHOGRAFFITI Nr.10(pag.14), Ian. 2010
Oare ce înseamnă să se demachieze la timp?
Se demachiază la timp acea persoană care a înțeles cu adevărat ce înseamnă că aceste lucruri exterioare sunt fără de folos, când a înțeles cum devine bineplăcută lui Dumnezeu.
Toate aceste manifestări sunt strâns legate de iubirea de sine, această patimă care este o mare piedică spre a deveni un om smerit.Smerenia este acea stare a cunoașterii de sine care te poziționează corect față de Dumnezeu, față de aproapele și de tine însuți!
pana nu simte in el, omul poate ca se supune, dar o face fara sa inteleaga deplin si fara sa consimta total.
doar Duhul ii "explica" totul!
Constiinta este sadita in om de la crearea sa si lucreaza in om in trei feluri:
premergatorea-sfatuitoare = adica te avertizeaza de la inceput daca e bine sau rau
apoi
concomitenta/insotitoare/martora = adica il insoteste pe om in decizia luata
si
consecventa/judecatoare = adica il urmareste dupa savarsire prin satisfactie sau remuscare
Rolul preotului este sa lucreze la slefuirea constiintei omului si sa-l invete sa o urmeze!
Doamne miluieste-ma!
Cristian Stavriu
mai degraba cine face pacate in mod obisnuit nu mai are complexe in lumea asta.
cine se machiaza poate fi complexat/a, dar poate fi doar un om "la moda".
complexele ti le poate "fauri" si natura ta fizica in combinatie cu cea psihica. O femeie cu ochii mici se va machia asa incat sa isi puna ochii nu stiu cum in valoare.
(Desi-s femeie, nu ma machiez. Nu din virtute, ci din lene. Ca mereu ar trebui sa stau cu pensula pe fata).
Nu ma machiez si nici nu-mi plac machiajele. Am constatat ca nu multor femei le sta bine machiate. Imi pare rau de ele.
Dar trebe cautata de duhovnic o cale foooarte convingatoare si delictata in acelasi timp pentru a le DEMONSTRA de ce e pacat si cum sa isi depaseasca nemultumirile/complexele.
Nu sa zica doar: gata! E pacat, nu te mai vopsesti! Data viitoare sa nu mai vii sa-mi spui asta!
Pacat ca sunt multi felceri, nu chirurgi. Sau am eu un complex pe tema asta. :)