de Cristian Stavriu | Vizionări: 2931
La începutul primului război mondial, pe vârful unui munte, se afla cea mai temută închisoare. Nimeni nu reuşise să evadeze vreodată de acolo. În general, cei trimişi aici erau fie condamnaţi la moarte pentru crime sau jafuri deosebit de grave, fie ispăşeau o pedeapsă foarte mare. Deşi era atât de bine păzită, într-o seară un criminal a scăpat. Toată noaptea gardienii l-au hăituit cu câini, însă, spre dimineaţă, i-au pierdut urma într-o pădure.
Fugarul, obosit după atâta goană, a văzut într-o poiană, o luminiţă la fereastra unei case. Desigur că acolo putea găsi ceva de mâncare şi haine. Cu disperare, a năvălit în odaia mică, unde o imagine cu totul neaşteptată îl ţintui în loc: o tânără femeie plângea lângă un copilaş micuţ, care, de asemenea, scâncea. Pe masa goală, un rest de lumânare lăsa în mica încăpere o lumină slabă, în care se vedea, totuşi, chipul palid şi slăbit al femeii.
Parcă trezit dintr-un coşmar, evadatul o îndemnă pe tânăra mamă să nu se sperie, se aşeză alături şi o întrebă ce probleme o fac atât de nefericită. Aceasta, printre lacrimi, i-a răspuns că soţul ei a murit pe front, că nu mai are nici un ban şi că, de foame şi frig, copilaşul s-a îmbolnăvit.
- Lasă femeie, îi spuse puşcăriaşul, o să te ajut eu.
- Nu vreau să furi pentru mine şi nici să sufere cineva nu doresc.
- Nu-ţi face griji, nu va suferi nimeni! - i-a răspuns omul şi a luat-o pe femeie cu el. Când au ajuns împreună în faţa poliţiei, aceasta l-a întrebat mirată:
- Ce faci ?
- Lasă, ţi-am spus că n-o să sufere nimeni. Vino!
Intrând cu ea în clădirea poliţiei, omul s-a predat, iar când şeful poliţiei a venit să vadă cu ochii lui dacă periculosul puşcăriaş este, în sfârşit, prins, acesta îi spuse:
- Femeia aceasta m-a găsit în casa ei, când încercam să fur câte ceva şi m-a adus aici. Dă-i recompensa pusă pe capul meu, o merită!
Cu lacrimi de recunoştinţă în ochi, femeia n-a mai spus nimic. Era o recompensă foarte mare, deoarece puţini credeau că cineva l-ar putea prinde şi preda pe criminal. Bucuros că îl avea acum prizonier, şeful poliţiei a plătit imediat femeii suma enormă, după care l-a trimis pe fugar înapoi la închisoare, sub pază strictă.
După câteva zile, femeia, cerând o audienţă la directorul puşcăriei, i-a povestit acestuia totul, aşa cum se întâmplase cu adevărat. Uimit de bunătatea deţinutului său, cu ocazia Sfântului Crăciun ce se apropia, directorul l-a graţiat, căci era obiceiul ca, o dată pe an, să fie eliberat puşcăriaşul care s-a purtat cel mai bine. Timpul a dovedit că omul acela se schimbase cu adevărat, căci niciodată nu a mai făcut ceva rău.
Oamenii trebuie să se ajute unii pe alţii. Nu te ajuţi pe tine decât ajutându-i pe ceilalţi. Dumnezeu vede cu ce preţ cauţi binele altora şi nu pe al tău. Dacă un asemenea om - cu lanţuri la mâini şi la picioare, obosit şi dornic de libertate, ce nu ducea cu sine decât o groază de păcate - a putut să o ajute pe femeia aceea, cu atât mai mult noi îi putem ajuta pe cei din jurul nostru. Să ne rugăm la Dumnezeu să ne dea ocazii de a face bine, fiindcă binele îl putem face cu siguranţă. Şi nu e zi, fără să nu se ivească un asemenea prilej. Nu trebuie decât să-l vedem.
“Nu dărui celorlalţi după cum merită, ci după cum au nevoie.” (Sfântul Ioan de Kronstadt)
Judecatile oamenilor nu sunt nici pe departe ca ale Dumnezeului nostru. Mai tragic este faptul ca noi toti - intreaga omenire - ne schimbam pe nesimtite in rau, nici nu ne mai dam seama ca societatea in mersul ei ne-a tarat si pe noi impreuna cu ea. Nu ne dam seama ca ne-am abatut de la calea randuita de Dumnezeu pentru noi. Acest lucru ne viciaza modul de intelegere al lucrurilor si ca atare si felul nostru de a ne raporta fata de tot ceea ce ne apare pe parcursul vietii, ne slabeste vointa.
Noi judecam dintr-un unghi in care nu incap circumstantele atenuante, ci doar parerile noastre cat si patima de a osandi pe oameni. Dumnezeu PreaBunul insa stie despre fiecare suflet in parte, stie cum a crescut, cata educatie a primit, in ce conjunctura s-a miscat in viata lui samd.
Mai tragic insa este atunci cand noi avem la indemana toate mijloacele necesare, avem parinti credinciosi, avem biserici deschise si primitoare, avem modele, avem preoti buni, etc si ........
Era gata, gata sa judec si eu generatia noastra acum!
O, Doamne miluieste-ma! Ajuta-ma sa ma schimb cat mai mult, sa am puterea si vointa sa lupt cu sinele meu, cu „criminalul” din mine, cu nepasarea mea, cu neintelegerea mea, ca sa pot emana in jurul meu un duh de pace si bucurie, sa-L bucur pe Creatorul meu si eu cu ceva!
Cristian Stavriu
Desi nu ne dam seama sunt multi oameni pe care ii privim cu superioritate, pentru ca au gresit candva si nu ne-ar trece nici o clipa prin minte ca acei oameni pot avea mai multa smerenie si bunatate decat avem noi toti la un loc! Precum talharul de pe cruce..
Fariseu sau talhar? ce o fi mai rau sa fii?