de Cristian Stavriu | Vizionări: 5116
Un om, trecând pe o stradă, a văzut în faţa unei biserici un bătrân sărman, cerşetor, ce trăia din milostenia credincioşilor. De bătrân, s-a apropiat o fetiţă care i-a întins câţiva bănuţi.
Impresionat de gestul ei, trecătorul a întrebat-o pe copilă:
- Spune-mi, de ce i-ai dat bătrânului bănuţii tăi?
- Ştiţi, domnule, tatăl meu a murit, iar mama, deşi munceşte mult, nu prea are bani, aşa că o ducem destul de greu. Dar aseară mama mi-a spus că, atunci când faci un bine, Dumnezeu te răsplăteşte negreşit. Aşa că azi, am luat bănuţii aceştia pe care eu i-am strâns şi i-am dat bătrânului din faţa bisericii. El are, cu siguranţă, mai multă nevoie de ei. Iar Dumnezeu, fiindcă am făcut un bine, se va îndura şi de mine.
Cucerit de bunătatea fetei, omul a întrebat-o ce îşi doreşte ea cel mai mult.
- O, a spus fata, aş vrea un cojocel, că vine iarna şi va fi foarte frig. Anul trecut am răcit rău de tot, fiindcă nu am umblat bine îmbrăcată, dar Dumnezeu mi-a ajutat şi m-a însănătoşit. Mama a vrut să-mi cumpere un cojocel, dar e tare scump şi nu se poate.
- E, uite că se poate, i-a mai spus omul. Vino cu mine!
Ajunşi în faţa unui magazin mare, ce se afla peste drum, omul i-a cumpărat fetei un cojocel călduros şi tare frumos. Fetiţa nu ştia cum să-i mai mulţumească străinului ce se îndurase de ea.
- Vezi, i-a mai spus omul, mama ta a avut dreptate. Dumnezeu totdeauna te răsplăteşte pentru binele făcut. Tu l-ai ajutat pe bătrân, iar Domnul mi-a dat mie ocazia să te întâlnesc tocmai în acel ceas. Eu te-am ajutat acum pe tine, şi, fii sigură, Dumnezeu îmi va ajuta şi mie mai târziu, fiindcă atunci când ne ajutăm unii pe ceilalţi, şi Dumnezeu ne ajută pe noi.
Cu cât suntem mai buni şi avem mai multă grijă unul de altul, cu atât Dumnezeu ne vede credinţa şi ne fereşte de rele.
“Fiecare din noi e ajutat de celălalt în mod providenţial.” (Sfântul Marcu Ascetul)
Noi nu trebuie sa urmarim rasplata pentru bunatate, noi trebuie sa urmam pildei Mantuitorului. Noi trebuie sa facem binele firesc fara a ne gandi in nici-un fel la vreun fel de rasplata1 Abia atunci am devenit adevarati ucenici ai lui Hristos. In mod pedagogic se vorbeste despre rasplata binelui ca omul sa fie atras spre a savarsi tot ceea ce este mai bun si mai placut Domnului.
Ce frumos ar putea fi sa devenim buni la modul cel mai firesc posibil, sa savarsim intotdeauna binele neconditionat in vreun fel. Eu asa vad lucrurile! Chiar si atunci cand spunem ca in locul unei fapte rele trebuie sa savarsim un bine mi se pare a fi un pic necrestinesc deoarece noi nu suntem pusi sa facem matematica si nici nu cred ca Dumnezeu vrea sa faca matematica cu noi. El vrea sa ne schimbam, sa devenim buni, sa devenim firesti, asa cum am fost de la inceput ziditi!
Doamne miluieste-ma!
Cristian Stavriu
Nicoleta