de Învățătura de Credință Ortodoxă | Vizionări: 3279
Este foarte important pentru un creștin să știe ce înseamnă TRADIȚIA BISERICII, nu a oamenilor, cum se completează cu Sfânta Scriptură, care-i valoarea ei și cum a fost păstrată cu sfințenie. Sectele și ereticii în dorința lor de ași îndreptăți rătăcirea atacă Tradiția deoarece îi scoate pe ai înafara Bisericii, a istoriei, și viețuirii creștine și închinării în „duh și adevăr”. Catehismul Ortodox explică pe înțelesul fiecăruia toate aceste lucruri argumentând scripturistic:
Sfânta Tradiţie aparţine credinciosului în parte, sau Bisericii întregi?
Ca viaţă în Duhul Sfânt, Sfânta Tradiţie aparţine întregii Biserici. Credinciosul şi-o însuşeşte în măsura în care vieţuieşte în Biserică şi participă la viaţa Bisericii prin lucrarea Duhului Sfânt. Aşa ne-o spune Sfânta Scriptură, aşa ne-o spun şi Sfinții Părinţi. Sfântul Apostol Pavel declară: „Au nu ştiţi că sunteţi templu al lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi? Dacă va strica cineva templul lui Dumnezeu, pe acela îl va strica Dumnezeu, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteţi voi” (I Cor. 3, 16-17).
Cine strică templul, adică Biserica lui Dumnezeu, acela nu se află în Sfânta Tradiţie. Sfântul Irineu, la rându-i, ne învăţa: «Duhul este chezaşia nestricăciunii, întărirea credinţei noastre, scara de înălţare la Dumnezeu.
Unde este Biserica, acolo e şi Duhul lui Dumnezeu. Unde e Duhul lui Dumnezeu, acolo e şi Biserica şi plinătatea harului. Iar Duhul este adevărul».
Ereticii nefiind în Tradiţie nu sunt nici în Biserică, şi, dimpotrivă, nefiind în Biserică, nu sunt nici în Tradiţie; ei nu trăiesc în comuniunea de viaţă a Duhului lui Dumnezeu şi nu sunt în Hristos.
Ce legatură este între Biserică şi Sfânta Tradiţie?
Biserica păstrează Tradiţia, iar Tradiţia uneşte şi întăreşte Biserica. După moartea ultimului Apostol, viaţa în Duhul nu s-a împuţinat, căci Mântuitorul făgăduieşte Apostolilor şi urmaşilor acestora că va fi cu ei până la sfârşitul veacurilor şi Duhul Sfânt îi va ajuta să înţeleagă tot adevărul şi să-l apere neştirbit (Ioan 16, 13). De aceea Sf. Tradiţie s-a numit şi ţinerea de minte vie a Bisericii. Tradiţia fiind viaţa Bisericii, Biserica e spaţiul Tradiţiei.
Învățătura de Credință Ortodoxă - Catehismul Ortodox
Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române - București