de Porfirie Bairaktaris | Vizionări: 10866
Toate par ușoare omului atunci când este vorba de a face referire la cel de lângă el, dar cel mai greu lucru îi este să se încreadă în Dumnezeu, să se predea pe sine cu totul rugăciunii și proniei dumnezeiești. Nimic mai greu și mai ostenitor nu pare a fi în lumea aceasta decât rugăciunea pentru cei din jur. De ce oare? Pentru că rugăciunea bate război cu diavolul, dă lupte interioare, presupune renunțare la confort, plăcere și odihnă. Ne vorbește părintele Porfirie Bairaktaris despre aceasta:
Toate se fac prin rugăciune, tăcere și iubire. V-ați dat seama de roadele rugăciunii? Iubire în rugăciune, iubire în Hristos. Aceasta folosește într-adevăr. Cu cât veți iubi pe copii cu iubire omenească - și aceasta este adeseori patologică – cu atât se vor încurca mai mult, cu atât purtarea lor va fi mai rea.
Însă, când iubirea dintre voi și către copii va fi creștină și sfântă, atunci nu veți întâmpina nici o greutate.
Sfințenia părinților îi mântuiește pe copii.
Pentru ca asta să se întâmple, trebuie ca harul Dumnezeiesc să lucreze în sufletele părinților. Nimeni nu se sfințește de unul singur. Același har dumnezeiesc va lumina, va încălzi și va da viață mai apoi sufletelor copiilor.
De multe ori telefonează și din străinătate și mă întreabă despre copii lor și despre alte lucruri.
Astăzi, de pildă, m-a sunat o mamă din Milano și m-a întrebat cum să se poarte cu copiii ei. I-am spus:
„ Să te rogi, atunci când trebuie, să le vorbești copiilor cu iubire. Mai mult să te rogi, și mai puține cuvinte să le spui celorlalți.”
Să nu devenim stânjenitori ci să ne rugăm tainic și apoi să vorbim, iar Dumnezeu ne va încredința lăuntric dacă este primit de ceilalți cuvântul nostru. Dacă nu-i primit, nu mai vorbim. Ne vom ruga, numai în taină. Căci și prin a vorbi devenim stânjenitori și-i facem pe ceilalți să se împotrivească, și câteodată să se răzvrătească.
De aceea este mai bine să le spună cineva în chip tainic, în inima celorlalți, prin rugăciune tainică, decât în urechile lor.
Ascultă-mă: să te rogi, și apoi să vorbești. Așa să faci copiilor tăi. Dacă le dai necontenit sfaturi, o să devii plictisitoare, și când vor crește, vor simți un fel de apăsare.
Să, preferi , deci, rugăciunea. Să le vorbești prin rugăciune. Să le spui pe toate lui Dumnezeu, iar Dumnezeu le va pune înlăuntrul lor. Adică, nu trebuie să-i sfătuiești pe copii tăi așa, cu glas tare, pe care să-l audă cu urechile lor. Poți s-o faci și pe asta, dar înainte de toate trebuie să-I vorbești de copii tăi lui Dumnezeu.
Să spui: „Doamne Iisuse Hristoase, luminează-mi copilașii. Eu Ție Ți-i încredințez. Tu mi i-ai dat, dar eu sunt neputincioasă, nu pot să-i pun pe cale. Pentru aceasta , Te rog, luminează-i”. Și Dumnezeu le va vorbi, iar ei vor spune: „Oh, nu trebuia să o necăjesc pe mama cu ce-am făcut!” Și aceasta, cu harul lui Dumnezeu, va ieși dinlăuntrul lor.”
Acesta este lucrul desăvârșit. Mama să-I vorbească lui Dumnezeu, iar Dumnezeu să-i vorbească copilului. Dacă nu se face asta, atunci spui, spui, spui... totul „în ureche”; la sfârșit devine un soi de asuprire. Și, când copilul crește, începe să se împotrivească, adică să se răzbune într-un fel pe mama și pe tata, care l-au asuprit. În vreme ce unul este lucrul desăvârșit: să grăiască iubirea cea în Hristos și sfințenia tatălui și a mamei. Iradierea sfințeniei și nu cea a omeneștii strădanii îi face bine pe copii.
Când copiii sunt răniți și traumatizați de vreun lucru grav, să nu vă mirați că se împotrivesc și vorbesc urât. De fapt, nu vor asta, dar nu pot face altfel în clipele grele. Apoi se pocăiesc.
Însă, dacă voi vă enervați și o să vă mâniați, deveniți una cu cel viclean, iar acela își bate joc de toți.
Porfirie Bairaktaris - Ne vorbește părintele Porfirie – Editura Egumenița 2008
Va recomand cu multa căldura cartea: „Ne vorbeste Părintele Porfirie” unde veti gasi o sumedenie de sfaturi ptr situatia dvs.
Daca doriti sfatul meu eu as spune sa va indreptati atentia cu precadere spre sinele dvs.
Ptr a va fi ascultate rugaciunile, aveti nevoie sa deveniti o bineplacuta lui Dumnezeu.
Înainte de toate luptati-va sa deveniti o bineplacuta a lui Dumnezeu. Nu interveniti in viata celorlalti ca vor deveni dusmanii dvs. Ajutati-i cat puteti si nu le pretindeti nimic. Rugati-va neincetat ptr dvs, cat si ptr cei din jur in incercarea de a dobandi o pace a sufletului. dobandit aceasta pace veti putea fi de folos celor din jur chiar si cu prezenta, va vor fi ascultate sfaturile si veti reazim ptr ei.
Cu respect,
Cristian Stavriu
Multa dreptate ai! Il iubesc mult pe Sfantul Siluan Athonitul si chiar voi posta cateva extrase din cuvantarile lui (nu am in format electronic cartile lui si imi ia ceva timp sa transcriu ceea ce mi-am propus)
Laudabila initiativa ta de a realiza un astfel de blog, cu aceste articole ziditoare. Totusi Sf. Siluan Athonitul spunea ca: "Oricat am invata e cu neputinta sa cunoastem pe Domnul daca nu vom vietui dupa poruncile Lui". Prin urmare citim noi multe, dar este bine sa ne mai oprim si sa incercam sa mai aplicam si in practica. Insa cu siguranta Domnul se bucura atunci cand noi incercam sa-L cautam si sa-L cunoastem mai bine, citind carti si articole despre El: "Domnul iubeste pe toti oamenii dar inca mai mult il iubeste pe cel care Il cauta. Pre cei ce Ma cauta Ii iubesc, zice Domnul si cei ce ma cauta vor afla har"- Sf. Siluan Athonitul.
Doamne ajuta!