de Arsenie Muscalu | Vizionări: 4464
Aveti experienta de manastire, in manastire de exemplu e posibil, pentru ca persoana care a intrebat a folosit cuvantul zilnic, este posibil ca in manastire un duhovnic sau duhovnicul manastirii daca este duhovnicul tuturor, un duhovnic să se poata ocupa zilnic de toti fiii duhovnicesti adica poate fi o indrumare zilnica si foarte stransa sau se intampla cumva si sa fie destul de greu si chiar in manastire sa fie zilnic lucru acesta?
Despre aceasta problema eu am discutat destul de multe ori cu fii duhovnicesti e o problema de care ne lovim foarte mult din cauza timpului putin pe care il avem. O indrumare duhovniceasca de felul acesta cu un apel zilnic la cuvantul duhovnicului, o indrumare duhovniceasca de felul acesta se pare ca nu mai este cu putinta in vremurile noastre asa se pare. Parintele Serafim Rose spune categoric, și spune ca datorita nivelului duhovnicesc foarte scazut al vremii de acum, nu mai este cu putinta sa mai existe o obste ca in vremea cuviosului Paisie de la Neamt Velicikovschi in obstea parintelui Paisie marturisirea gandurilor (spovedania) se facea zilnic sau chiar de doua ori pe zi dimineata si seara.
Sa nu va inchipuiti insa ca parintele duhovnicesc statea cate o jumatate de ora cu fiecare fiu duhovnicesc. Datorita trezviei in care traiau, datorita hotararii cu care duceau lupta duhovniceasca mergeau intotdeauna la radacina raului, fara indoiala, si stiind putere tainei ascultarii si spovedaniei, prindeau aripi prin marturisirea cugetelor inaintea povatuitorului duhovnicesc fara a face multa filozofie pe tema asta de aceea timpul ajungea deci in obstea cuviosului Paisie. În perioada de inflorire a obstei erau pana la o mie de calugari si erau cam 24 de duhovnici deci se pare intr-adevar ca in vremea de acum nu mai este cu putinta o astfel de indrumare duhovniceasca datorita nivelului duhovnicesc scazut in care ne aflam.
Ce înseamna măturisirea gândurilor si este ea necesară?
Nu știu ce anume nu este clar în privinta aceasta, ce înseamna mărturisirea gândurilor. Marturisirea gândurilor pătimase, mai ales acele gânduri care asaltează sufletul, nu orice gând care trece prin minte trebuie neapărat trebuie mărturisit ci gândurile care au o tenta obsesiva gândurile care asalteaza sufletul nu trebui intrat in prea multe amanunte decat daca le cere preotul duhovnic.
Conferinta - VIATA DUHOVNICEASCA - Protosinghel Arsenie Muscalu