de Ernest Bernea | Vizionări: 2907
Se pare că avem nevoie să învățăm și cum se poartă un dialog și care ar trebui să fie unitatea de măsură pentru contradicție sau polemică. Pe de altă parte devine din ce în ce mai acut faptul că oamenii nu mai știu să recunoască Adevărul deoarece s-au abătut dîn preajma lui. Iată ce ne spune Ernest Bernea în volumul „Îndemn la Simplitate”:
Discuția în contradictoriu e bună numai când o conduce Socrate. Altfel este nerodnică în ceea ce privește subiectul și nenorocită în ceea ce privește raporturile dintre oameni.
Dialogul are regulile lui pe care nici cei mai buni dintre noi nu le pot respecta.
Obișnuit, aceste discuții pun în lumină o seamă de defecte ale convorbirilor, ieșite desigur de cele mai multe ori din setea de dominație și din teama de a nu fi înfrânați, amândouă izvoarâte din trufie.
Discuția în contradictoriu este bună numai când se găsesc oameni care sacrifică toate elementele personale și care se înțeleg în chip desăvârșit asupra unui lucru: ADEVĂRUL.
Un duh bun vorbește: ,,Îmi plac mai mult mărturisirile”.
Discuțiile în care cad fără voia mea mă fac să sufăr. Descopăr la prietenul meu o slăbiciune, sau am o ieșire neașteptată; și pentru una și pentru alta mă întristez și sufăr.
Lupt continuu împotriva dușmanului din mine, mă străduiesc să-mi scutur rugina sufletului și e nedemn ca pentru un moment de falsă biruință să-mi frâng lumina.
De aceea, de multe ori cedez, cu toată conștiința dreptății mele.
Îndemn la simplitate - Ernest Bernea - Editura Vremea – București 2006
Exista spatii, exista momente speciale pentru fiecare marturie, si sunt momente care nu se potrivesc.
Cedarea este cel mult o alegere a unor condiţii mai bune pentru mărturisire, pentru ca alte conditii să aibă un efect bun.