de Ioan Gura de Aur | Vizionări: 3777
Câtă îndârjire simte omul atunci când crede că a fost nedreptățit și cu ce putere se năpustește spre recâștigarea poziției bune. Ce greu este să ne radiografiem propriul suflet, să ne judecăm sinele cu acrivie și să vedem dacă nu cumva suntem acuzați de aceleași patimi față de alții. Sfântul Ioan Gură de aur ne învață din perspectiva unuia care pe toate le făcea din încredințare de la Dumnezeu și de aceea merită pe deplin să luăm aminte:
Puteți ridica mâinile spre cer, puteți mișca buzele ca să cereți iertare, iar Dumnezeu dispus este să vă șteargă păcatele, dar nu îngăduiți a se face aceasta, de vreme ce voi le țineți pe acele ale greșiților voștri.
Vă aflați, așadar, în eroare!
Ați suferit multe nedreptăți, ați fost jefuiți, ați fost vorbiți de rău, ați fost păgubiți în cele mai grele prilejuri – vreți să vedeți pe dușmanul nostru pedepsit? Iată ceea ce vă va sluji, în schimb – SĂ IERTAȚI.
Dacă singuri vă faceți dreptate și vă răzbunați, prin vorbe sau prin fapte sau prin blesteme împotriva aceluia care v-a jignit, Dumnezeu nu va mai sta să vă răsplătească, pentru că, înșivă, ați făcut aceasta. Și nu numai că, deloc n-are să vă răzbune, dar are să vă pedepsească fiindcă l-ați supărat, în obștea omenească, dacă lovim robul altuia, stăpânul lui se supără și ia drept o jignire adusă lui fapta noastră.
Că suntem jigniți, fie de robi, fie de oameni liberi, datori suntem a aștepta judecata stapânilor sau a judecătorilor.
Așadar, dacă între oameni e cu totul nechibzuit ca cineva sa-și facă dreptate singur, lucrurile stau altfel când Dumnezeu este acela care-i Judecător…
Vouă, El v-a poruncit atât: să vă rugați pentru cel ce v-a jignit. Ce trebuie făcut cu aceasta?
Iată, El a poruncit să fie lăsat pe seama Sa, a Domnului!
Bun venit pe „bătătura” noastră! Frumos spus faptul ca a ierta este ca o spovedanie.
A ierta este o virtute ce reiese din iubirea față de semeni si este absolut necesară sufletului nostru mai mult decât pentru cel ce ne-a greșit în vreun fel. Dorim să fim iertați și ca atare trebuie să iertăm și noi căci rugăciunea „Tatăl nostru” tocmai aceasta ne pune înainte: „și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri!” Rostind această rugăciune ne pecetluim iertarea! Este o „șmecherie” a lui Dumnezeu cu noi fii săi!
Mulțumim pentru comentariu și te mai așteptăm pe aici! Simte-te ca acasă!
Cristian Stavriu
PS
Viața și moartea mea depind de ceilalți, căci, dacă l-am câștigat pe aproapele meu, L-am câștigat pe Dumnezeu... Sf.Antonie Cel Mare
A ierta e ca o spovedanie - te usurezi!
Frumos ai spus dupa cuvintele psalmistului David si asa sa ne ajute Dumnezeu!
Ma bucur ca ai revenit pe portalul nostru!
Bun venit!
Cristian Stavriu
"Răsplătit-au mie rele pentru bune şi au vlăguit sufletul meu. Iar eu, când mă supărau ei, m-am îmbrăcat cu sac şi am smerit cu post sufletul meu şi rugăciunea mea în sanul meu se va întoarce"(Ps. 34:11-12).
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa putem ierta, pentru a putea iubi.
Nicoleta B.