de Ieromonah Nicodim Sachelarie | Vizionări: 4115
Câteva repere pe care Pravila Bisericească ni le aduce în atenție cu privire la căsnicie, la conviețuirea dintre soți în așa fel încât aceasta să fie spre slava lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel în epistolele sale ne dezvăluie voința lui Dumnezeu pentru cei ce aleg calea căsătoriei.
Iată ce spune Pravila Bisericească despre căsnicie:
Biserica n-a fixat soților un program de conviețuire, căci nu poate intra în amănuntele zilnice, ci a lăsat totul la conștiința lor și la posibilitatea de a se iconomsi unul pe altul, potrivit cu natura, mijloacele și idealul fiecăruia.
În general, soții au datoria de a se ajuta unul pe altul și la voie bună și necaz și, mai ales, la greutăți de boală și de viață socială. Credincioșia unul față de altul trebuie să fie sfântă, copiii să fie bine crescuți, gospodăria bine chibuzită și, demnitatea morală și socială cu grija păstrată.
Căsătoria să fie păzită în toată cinstea și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari (Ev. 13,4).
Iar, cei ce sunt legați prin căsătorie, trebuie să fie loruși judecători; fiindcă au auzit pe Pavel, care scrie că este lucru cuviincios a se îndepărta unul de altul, la un timp prin consimțământ, pentru ca să stăruiască în rugăciune și apoi să se aproprie (I Cor. 7, 4). -Dionisie 3.
Celor căsătoriți legal, apostolul le zice: "Să nu vă lipsiți unul de altul, decât numai prin înțelegere, pe un anumit timp, că să va îndeletniciți cu rugăciunea și apoi iar să va împreunați, ca să nu vă ispitească satana pentru neînfrânarea voastră" (I Cor.7, 5).
Însă, este de trebuință de a se feri de împreunare sâmbata și duminica, pentru că în aceste zile, se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca Timotei 13.
Preoții și diaconii nu se opresc de la amestecare cu femeile lor, fără numai la zile ce vor să slujească liturghie, atunci trebuie să se stăpânească... Drept aceea, trebuie într-acea zi să se ferească de pofta trupeasca". ILT, 99.
Nu s-a oprit bărbatul și femeia de la împreunarea trupească, decât numai când vor să se pregătească pentru rugăciune și sfânta împărtașanie. ILT, 170.
Trebuie să știm, că cei ce se însoțesc prin nuntă, s-au legat de la Dumnezeu și sunt curați cu chemarea Celui curat. Deci, trebuie să păzească unul față de altul nunta nespurcată și să viețuiască în pace și evlavie. Cei ce s-au unit de la Dumnezeu cu cinste, curăție și dragoste, să păzească însoțirile într-un cuget cu pace ca un mare dar, pentru că vor răspunde de ea alături de celelalte îndatoriri dumnezeiești..., îngrijindu-se nu numai de trup ci și de sufletul lor, căci numai așa Dumnezeu va fi cu ei. Să-și creasca copiii cu frica lui Dumnezeu (Efes. 6,4), să facă milostenie ca să se mântuiască. Sim. Tes.V, 282.
Bărbatul și muierea să nu se afle în pofta trupeasca nici sâmbata, nici duminica, ca într-aceste două zile mai mult se face dumnezeiasca Liturghie; însă: sâmbata pentru sufletele pristăviților noștri, iar duminica pentru învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și aceasta, să fie cu întocmirea amândurora, adică să fie și voia bărbatului și a muierii -ILT, 171.
..Păzească-se pe sine, cei hirotoniți de legătura cu soțiile lor când vor să slujească liturghie și după liturghie într-acea zi ca cei ce sunt cinstiți cu cuminecatura... Deci, dacă nu mai mult, cel puțin în ziua și în noaptea aceea dinaintea liturghiei și în cea dupa liturghie trebuie neapărat a se feri.- Sf. Sim.Tes. IX, 14-15.
PRAVILA BISERICEASCA - Ier. Nicodim Sachelarie