de Ieromonah Nicodim Sachelarie | Vizionări: 4732
Este foarte importantă cântarea din biserică deoarece duhul cu care ea se face înmoaie inimile și aduce pace, liniște și cugetare la cele duhovnicești. Cântarea s-a folosit în Biserică încă de la început ca un mijloc de folos duhovnicesc. Biserica ortodoxă n-a acceptat cântarea cu instrumente ci numai vocală. Iată ce ne spune Pravila Bisericească despre cantarea bisericească:
Cântarea bisricească este mijlocul prin care omul își închină cugetele sale Domnului și totodată le îmbracă într-o haină folositoare și pentru alții. Ideile rugăciunii se ia din cărțile bisericești întocmite pe temeiul Sfintei Scripturi. Ele hrănesc duhovnicește pe tot cel ce crede și râvnește întru a lăuda pe Domnul. În biserică, slujtorii aduc roada buzelor, ca jertfă Domnului folosindu-se și pe ei și pe alții, de unde așteaptă o răsplată de la Domnul (Ev. 13,14; Osca 14,2). Si orice creștin este dator să vorbească în psalmi și în cântări duhovnicești spre a lăuda pe Domnul în toată vremea (Efes 5,19).
Ce înseamna și ce s-a zis de apostoli: "Cânt cu duhul, dar cânt și cu mintea?"
Răspuns: Cîntă cineva cu duhul cînd rostește numai cu limba cele cântate și, cântă cu mintea, cunoscând înțelesul celor cântate, se veselește în contemplarea lor- Filoc. II, 209, 2.
Cântarea este o dulceață a chitarei, a sufletului, atinsă de cineva dinafară. Iar sufletul, dacă nu-i vine în vremea rugăciunii într-ajutor grăirea tainică în duh, nu se străpunge ușor de cele cântate. ,,Căci a ne ruga cum trebuie, nu știm”.
La aceasta îl aduce pe cel ce se roagă numai Duhul Sfânt" -Filoc. IV, 297,109. Voim ca cei ce vin in biserică spre a cânta, să nu întrebuințeze strigări necuviincioase, silind firea spre răcnire, nici a pronunța ceva din cele nepotrivite și neapropiate de biserică: ci cu multă luare aminte și cu umilință să aducă lui Dumnezeu, privitorul celor ascunse, acest fel de psalmodii. Căci Sfințitul Cuvânt a învățat ca fiii lui Izrael sa fie evlavioși" (Lev. 22, 32). -VI ec. 75.
Afară de cântăreții canonici care stau la strană și cânta din cărțile de slujbă, nu se îngăduie altora să cînte în biserică ca să nu facă dezordine. -Laod.,15.
Nu este îngăduit citeților și cântăreților a purta orar ca ipodiaconii și așa să citească sau să cânte în biserică. -Laod. 23.
Nu se cade să se rostească în biserică cântări alcătuite de oricine, nici să se citească din cărți neaprobate de biserică, ci numai din cărțile canonice ale Testamentului Vechi și Nou" -Laod. 59.
PRAVILA BISERICEASCĂ - Ieromonah Nicodim Sachelarie